Ισπανία: Αποκαθιστά τις σχέσεις με το Μαρόκο αλλά κινδυνεύουν τα συμβόλαιά της για αγορά φυσικού αερίου με την Αλγερία

Μαδρίτη — Ανταπόκριση Δώρα Μακρή

Η επίσκεψη στο Μαρόκο το βράδυ της Πέμπτης και η συνάντηση του Πέδρο Σάντσεθ με τον βασιλιά Μωχάμετ ΣΤ’ γίνεται για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια και στόχο είχε την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Και οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι ξεκινά μία νέα περίοδος στη σχέση τους και συμφωνούν για την επαναλειτουργία εμπορικού τελωνείου στην πόλη Μελίγια και την εγκατάσταση ενός νέου στην πόλη Θέουτα. Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο πόλεις αποτελούν ισπανικούς θύλακες σε μαροκινό έδαφος και στην ουσία αποτελούν το βασικό σημείο όπου συγκρατούνται τα μεταναστευτικά κύματα προς την Ευρώπη από τις αφρικανικές χώρες.

Κάθε φορά που οι σχέσεις Μαδρίτης – Ραμπάτ διαταράσσονταν η Ισπανία και κατ’ επέκταση η ΕΕ «το πλήρωνε» με κύματα παράτυπων μεταναστών που το Μαρόκο επέτρεπε να περνούν σε ισπανικό έδαφος χωρίς κανέναν έλεγχο. Η κυβέρνηση Σάντσεθ για να σταματήσει αυτήν την τακτική, έπρεπε να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Μαρόκο.

Μετά δέκα μήνες διπλωματικής κρίσης αποκαθίσταται τώρα η ομαλότητα στις αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες διαδρομές, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διελεύσεων της Θέουτα και της Μελίγια. Οι δύο πλευρές στην κοινή ανακοίνωσή τους δεσμεύονται για την αποφυγή μονομερών ενεργειών ενώ η Ισπανία επιμένει τα Κανάρια νησιά να πάψουν να δέχονται επιπλέον προσφυγικά κύματα με την ανοχή του Μαρόκου.

Για τον τερματισμό της κρίσης η Ισπανία δήλωσε πρώτη ότι στηρίζει το σχέδιο αυτονομίας για τη Δυτική Σαχάρα (πρώην ισπανική αποικία ως το 1975) που πρότεινε το Μαρόκο μετά 47 χρόνια ουδετερότητας, θεωρώντας ότι η υποστήριξη αυτή είναι για το συμφέρον της Ισπανίας και ευθυγραμμίζεται με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Γερμανία, σύμφωνα με τον Πέδρο Σάντσεθ.

Όμως, η στάση αυτή της Ισπανίας με το Μαρόκο επιδεινώνει τις σχέσεις της με την Αλγερία (η οποία στηρίζει την Δυτική Σαχάρα και οι σχέσεις της με το Μαρόκο είναι κακές) και η οποία καλύπτει το 45% των αναγκών της Ισπανίας σε φυσικό αέριο. Την περίοδο αυτή που οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Αλγερία αποφάσισε να διατηρήσει τις ίδιες τιμές για όλες τις χώρες στις οποίες προμηθεύει φυσικό αέριο, πλην της Ισπανίας. Οι αλγερινές αρχές οι οποίες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με ισπανικές εταιρίες για τον καθορισμό των τιμών 2022 – 2024 δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε «επανυπολογισμό» των τιμών.

Ο Πέδρο Σάντσεθ έκλεισε την διπλωματική κρίση με το Μαρόκο και απ’ ό,τι φαίνεται άνοιξε μία καινούργια με την Αλγερία σε μία περίοδο οικονομικών διαπραγματεύσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος