Ισπανία: Απέρριψε το Ανώτατο Δικαστήριο αιτήματα επιχειρηματιών για κρατικές αποζημιώσεις από τους περιορισμούς στην διάρκεια της πανδημίας

Το Ανώτατο  Δικαστήριο  απέκλεισε  ότι το κράτος πρέπει να  αποζημιώσει  τους επιχειρηματίες και τους αυτοαπασχολούμενους  για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους περιορισμούς κατά τη διάρκεια των  καταστάσεων συναγερμού που επιβλήθηκαν κατά την πανδημία του Covid-19  και οι οποίοι στη συνέχεια ακυρώθηκαν ως αντισυνταγματικοί.

Το Διοικητικό Τμήμα του Αρείου Πάγου εξέδωσε απόφαση που θέτει τα θεμέλια για τις 1.000 εκκρεμείς υποθέσεις, στις οποίες απορρίπτει την έφεση του ξενοδοχείου Alhambra Palace, το οποίο ζήτησε 417.000 ευρώ ως αποζημίωση για το κλείσιμο από τις 14 Μαρτίου έως την 1η Ιουνίου 2020.

Το δικαστήριο επισήμανε ότι οι ζημιές που υπέστησαν οι ξενοδόχοι δεν είναι παράνομες. Τα μέτρα που έλαβε η κρατική διοίκηση ήταν απαραίτητα, κατάλληλα και ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η απόφαση σηματοδοτεί την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί στις υπόλοιπες επιχειρηματικές αξιώσεις.

Οι δικαστές άκουσαν τις υπερασπιστές πολλών εταιρειών και του Εισαγγελέα σε μια σειρά ακροάσεων που πραγματοποίησαν για να καθορίσουν τα κριτήριά τους.

Στην πρώτη από τις ακροάσεις, δύο εταιρείες στον τομέα της φιλοξενίας και των εστιατορίων υπερασπίστηκαν τα επιχειρήματά τους ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να ζητήσουν αποζημίωση από το Δημόσιο.

Με την ευκαιρία αυτή, επικαλέστηκαν , μεταξύ άλλων, την έλλειψη διορατικότητας της κυβέρνησης, η οποία, κατά τη γνώμη τους, θα μπορούσε να είχε λάβει λιγότερο περιοριστικά μέτρα πριν από τις 14 Μαρτίου και υπενθύμισαν ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο άφησε ανοιχτή την πόρτα για διεκδικήσεις ιδιοκτησίας.

Η Εισαγγελία ήταν αντίθετη στα επιχειρήματα των ξενοδόχων, θεωρώντας ότι ήταν μείζονα αιτία και ότι «τα μέτρα που κρίθηκαν κατάλληλα ελήφθησαν με τα στοιχεία που υπήρχαν». Επιπροσθέτως τόνισε πως «Δεν μπορείς να απαιτήσεις να χρησιμοποιηθούν αυτά που είναι γνωστά δύο χρόνια αργότερα για να κριθεί ποια μέτρα έπρεπε να ληφθούν».

Πηγή: RTVE.es

Μετάφραση Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος