Ισπανία: Απεργία στον κλάδο του μετάλλου αλλά και αγροτικές κινητοποιήσεις

Χρειάστηκαν οδοφράγματα, επεισόδια αλλά και ειρηνικές πορείες για να στραφούν τα βλέμματα όλων στην πόλη Κάντιθ της νοτιοδυτικής Ισπανίας. Για ένατη ημέρα συνεχίζεται η απεργία επ’ αόριστον που προκήρυξαν τα συνδικάτα και στην οποία καλούνται για συμμετοχή τουλάχιστον 30.000 εργαζόμενοι σε 6.000 εταιρίες. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της μεταλλουργίας πραγματοποιούν καθημερινά πολυπληθείς ειρηνικές διαδηλώσεις οι οποίες όμως καταλήγουν σε οδοφράγματα και συμπλοκές με την αστυνομία που χρησιμοποιεί λαστιχένιες σφαίρες και δακρυγόνα.

Την ίδια ώρα συνδικάτα και εργοδοσία βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις χωρίς όμως να έχουν ακόμα καταλήξει σε συμφωνία.

Βασικά αιτήματα των εργατών είναι η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του κλάδου του μετάλλου αλλά και αύξηση του μισθού τους κατά 5,4% που αποτελεί την αύξηση του τελευταίου χρόνου του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ενώ η Femca (Federación de Empresarios del Metal de Cádiz) προτείνει αύξηση κατά 0,5 % για το 2021 και 1,5% τα επόμενα δύο χρόνια ποσοστά που οι επιτροπές των συνδικάτων δεν δέχονται.

Το σκηνικό των τελευταίων ημερών είναι αυτοκίνητα που καίγονται και οδοφράγματα στις πύλες των κεντρικών γραφείων της Navantia τόσο στο Κάντιθ όσο και στο Σαν Φερνάντο.

Το Κάντιθ, “η πόλη που χαμογελά” όπως έλεγε το τουριστικό σύνθημα του δήμου πριν από μία δεκαετία σήμερα δεν χαμογελά με το ποσοστό ανεργίας να φθάνει το 23%, την εργασιακή επισφάλεια αλλά και την φτώχεια.

Ο τομέας μετάλλου που πολιορκείται όλο και περισσότερο από τη βιομηχανική κρίση οδήγησε τους εργαζόμενους των μεγάλων αλλά και μικρών εταιριών της περιοχής στους δρόμους και όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων δε θα εγκαταλείψουν την επ’ αόριστον απεργία αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Σημειωτέον τα ισπανικά ναυπηγεία Navantia είναι εταιρεία του ισπανικού δημοσίου με 4.700 εργαζομένους η οποία σχεδιάζει, κατασκευάζει και υποστηρίζει όλους τους τύπους πλοίων επιφανείας, υποβρυχίων και συστημάτων, επιπλέον επεκτείνεται σε νέες αγορές, διαφοροποιώντας το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η υπεράκτια βιομηχανία και όλα τα είδη υπηρεσιών που απαιτεί. η ναυπηγική βιομηχανία.

Αγροτικές κινητοποιήσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα έξω από το Υπουργείο Γεωργίας τα μέλη των γεωργικών οργανώσεων της Αλμερίας απαιτώντας μέτρα κατά του υψηλού κόστους παραγωγής (ηλεκτρισμός, καύσιμα και πρώτες ύλες).

«Ζητάμε δίκαιες τιμές για τα φρούτα και τα λαχανικά μας για να καλύψουμε το κόστος παραγωγής μας και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. ” δήλωσε ο Andrés Góngora Belmonte, μέλος της εθνικής εκτελεστικής επιτροπής της COAG και εκπρόσωπος της Frutas y Hortalizas σε δηλώσεις του στο Europa Press.

Για το λόγο αυτό, μεταξύ των αιτημάτων που μετέφερε ο κλάδος στη Μαδρίτη αυτή την Τετάρτη είναι να καθιερωθεί ειδική ταρίφα για την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στην αγροτική παραγωγή, στις αρδευτικές κοινότητες και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας. Επίσης ζητούν μείωση του ΦΠΑ στο 10% και ελαφρύνσεις στη φορολογία.

Την Πέμπτη σειρά έχουν οι γαλακτοπαραγωγοί οι οποίοι θα συγκεντρωθούν έξω από τα κεντρικά γραφεία της γαλλικής πολυεθνικής Lactalis στη Μαδρίτη για την καταστροφή γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων, όπως αναφέρει η Ένωση Αγροτών και Ενώσεων Κτηνοτρόφων.

Ο υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων Λουίς Πλάνας ζήτησε πριν από μια εβδομάδα στις Βρυξέλλες μια «ευρωπαϊκή απάντηση» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των «πολύ αξιοσημείωτων» αυξήσεων στο κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα. Και η απάντηση ήταν άμεση: η ΕΕ αρνήθηκε να λάβει έκτακτα μέτρα για να βοηθήσει τον κοινοτικό αγροτικό τομέα.

Ωστόσο, ο Πλάνας ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί στις 29 Νοεμβρίου με εκπροσώπους του αγροτικού τομέα για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση και έτσι να μπορέσει να σταματήσει μελλοντικές απεργίες.

Ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος