Ισπανία: Αναθεώρηση του «εγκλήματος» της εξέγερσης προτείνει η κυβέρνηση-Ψήφιση της συνεπάγεται μείωση των ποινών στους καταδικασθέντες Καταλανούς για το 2017

Array

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

“Η Καταλονία του 2022 δεν έχει καμία σχέση με την Καταλονία του 2017”. Αυτό υποστήριξε την Πέμπτη το βράδυ σε συνέντευξη του εφ όλης της ύλης στο τηλεοπτικό κανάλι La Sexta, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ισπανός πρωθυπουργός επιμένει ότι χάρη στην πολιτική του, η κατάσταση στην Καταλονία έχει εξομαλυνθεί πλήρως και ο διάλογος έχει αποτελέσματα. Υπενθυμίζεται ότι το 2017 έγινε μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και πραγματοποιήθηκε παράνομο δημοψήφισμα με αποτέλεσμα να καταδικαστούν πολλά ηγετικά στελέχη των δεξιών και αριστερών αποσχιστικών κομμάτων. Ο τότε πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλας Πουιτζντεμόν διέφυγε στο εξωτερικό και εκκρεμούν ακόμα κατηγορίες εναντίον του.

Μία από τις κατηγορίες που έστειλαν στη φυλακή ηγέτες αποσχιστές είναι το έγκλημα της “εξέγερσης” που ισχύει στην Ισπανία από το 1822 και αποτελούσε προσωπική υπόσχεση του Σάντσεθ για την διαφοροποίηση του προκειμένου να εναρμονιστεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Για τον λόγο αυτό η ισπανική κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα Παρασκευή νομοσχέδιο στη Βουλή που θα περιλαμβάνει τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που ναι μεν θα εξαλείφει το έγκλημα της “εξέγερσης” θα το αντικαθιστά όμως με “σοβαρή διατάραξη της κοινής ειρήνης” όπως ισχύει αντίστοιχα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως την Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. 

Η τροπολογία αυτή αν τελικά ψηφιστεί από την πλειοψηφία της Βουλής αναμφίβολα θα συνεπάγεται ουσιαστική μείωση των ποινών για τους καταδικασθέντες  που εκτίουν τις ποινές τους, όχι όμως και για όσους εγκατέλειψαν τη χώρα όπως ο Πουιτζντεμόν ή η γ.γ. της ERC Μάρτα Ροβίρα. «Ο Πουιτζντεμόν  θα πρέπει να λογοδοτήσει  ενώπιον του ισπανικού δικαστικού συστήματος”, επισήμανε ο Σάντσεθ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το έγκλημα της εξέγερσης, που απορρέει από Ποινικό Κώδικα του 1822, είναι ξεπερασμένο και πρακτικά δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η τρέχουσα μέγιστη ποινή είναι 15 χρόνια, γι’ αυτό και ο Oriol Junqueras, ηγέτης του ERC, καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή 13 ετών.

Ενδεικτικό της εξομάλυνσης της κατάστασης στην Καταλονία είναι η μείωση του τοπικού πληθυσμού που ζητά ανεξαρτησία αλλά κυρίως ότι το ζήτημα της Καταλονίας – στις δημοσκοπικές έρευνες σχετικά με τα θέματα που απασχολούν τον ισπανικό πληθυσμό – από την δεύτερη θέση το 2017 σήμερα έχει πέσει στην 41η θέση .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος