Ισπανία : Αλλαγή ονόματος και φύλου άνω των 16 ετών επιτρέπει ο “νόμος Τρανς” που ψηφίστηκε

Μετά από δυόμιση χρόνια έντονης δημόσιας διαβούλευσης ο “νόμος Τρανς” αποτελεί πλέον νόμο του κράτους αφού υπερψηφίστηκε στο ισπανικό κοινοβούλιο με την αποχή των δεξιών κομμάτων.

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Μετά από δυόμιση χρόνια έντονης δημόσιας διαβούλευσης ο “νόμος Τρανς” αποτελεί πλέον νόμο του κράτους αφού υπερψηφίστηκε στο ισπανικό κοινοβούλιο με την αποχή των δεξιών κομμάτων.

Ο βασικός άξονας του νόμου αφορά στον ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό του φύλου, δηλαδή ότι οποιοδήποτε άτομο μπορεί να αλλάξει το όνομα και το φύλο του στην αστυνομική του ταυτότητα μόνο με τη θέληση του. Μια αλλαγή που προβλέπεται από την ηλικία των 12 -14  ετών με δικαστική άδεια , από 14-16 ετών με την συγκατάθεση των γονέων του και από 16 ετών και άνω με την ελεύθερη βούλησή του.

Βασικό άρθρο του νόμου είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής ορμονοθεραπείας και των ψυχολογικών και ιατρικών αξιολογήσεων ως απαιτήσεων για όσους ζητούσαν αλλαγή φύλου στα κατά τόπους ληξιαρχεία. Επίσης το Εθνικό Σύστημα Υγείας εγγυάται τις ορμονοθεραπείες για τα διεμφυλικά (τρανσέξουαλ) άτομα.

Ο νέος νόμος εγγυάται επίσης την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για όλες τις γυναίκες λεσβίες, αμφιφυλόφιλες και  τρανς γυναίκες με δυνατότητα εγκυμοσύνης. Θα έχουν επίσης τα ίδια δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια κατά την εγγραφή των βρεφών τους στο μητρώο. Κάτι που μέχρι τώρα δεν συνέβαινε.

Ο νέος νόμος προβλέπει και αλλαγή στον Αστικό κώδικα και ειδικότερα στους όρους “μητέρα”, “πατέρας” “γυναίκα”, “άνδρας” και αντικαθίστανται από “γονείς”, ”έγκυος γονέας” και “πρόσωπα – άτομα”. Ο Αστικός Κώδικας τροποποιείται, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του κειμένου, για να εφαρμόσει μια «γλώσσα χωρίς αποκλεισμούς».

Αλλαγές θα υπάρξουν και σε σχέση με τον γάμο. «Ο άνδρας και η γυναίκα έχουν δικαίωμα να παντρευτούν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα», είναι η ισχύουσα διατύπωση, η οποία αντικαθίσταται για να ορίσει ότι «Καθένας έχει δικαίωμα να παντρευτεί σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος