Ισπανία: 90 χρόνια ψήφου για τις γυναίκες – Εκδηλώσεις στη μνήμη της Κλάρα Καμποαμόρ

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Την υπόσχεση ότι ένα από τα καινούργια κτίριά του στις Βρυξέλλες πολύ σύντομα θα φέρει το όνομα της Κλάρας Καμποαμόρ, έδωσε την περασμένη άνοιξη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τιμώντας την Ισπανίδα συγγραφέα, δικηγόρο και βουλευτή. Ή πρόταση έγινε από την σοσιαλδημοκρατική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς «Χάρη στην Κλάρα Καμποαμόρ οι Ισπανίδες είδαν το δικαίωμά τους για ψήφο να κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα του 1931». Η Καμποαμόρ υπερασπίστηκε με θάρρος την μη διάκριση λόγω φύλου, της νομικής ισότητας παιδιών που γεννήθηκαν εντός και εκτός γάμου αλλά και των δικαιωμάτων διαζυγίου και γυναικείας ψήφου, υπενθύμισε η σοσιαλδημοκρατική ομάδα στην πρόταση της.

Πιθανότατα αν δεν υπήρχε η Κλάρα Καμποαμόρ ( Μαδρίτη 1888- Λωζάνη 1972) σήμερα στο ισπανικό κοινοβούλιο δεν θα συμμετείχαν 152 γυναίκες βουλευτές και στην Γερουσία επιπλέον 103. Η πολιτικός αυτή άνοιξε την πόρτα για την αλλαγή. Αυτή την περίοδο στο ισπανικό κοινοβούλιο έχουν ανοίξει οι πύλες για το κοινό για ένα μοναδικό αφιέρωμα που περιλαμβάνει εκθέσεις, φωτογραφίες και ομιλίες που αναφέρονται ακριβώς σε αυτή την ψηφοφορία των γυναικών που εφέτος γίνεται 90 ετών. Πριν από εννέα δεκαετίες αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί και το υπόλοιπο μισό του πληθυσμού στην εκλογική διαδικασία σηματοδοτώντας το πριν και το μετά στο δρόμο προς την νομική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η Κλάρα Καμποαμόρ, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή της Μαδρίτης στις 19 Δεκεμβρίου 1924 και σε ηλικία 36 ετών έγινε μία από τις ελάχιστες Ισπανίδες δικηγόρους της εποχής προσχωρώντας στον Δικηγορικό Σύλλογο της Μαδρίτης. Το ίδιο διάστημα η Βικτώρια Κεντ επίσης δικηγόρος και μεγάλη της αντίπαλος, ήταν ήδη βουλευτής. Με την ανακήρυξη της Δεύτερης Δημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας (Segunda República), η Κλάρα Καμποαμόρ εξελέγη βουλευτής της Μαδρίτης με το Ριζοσπαστικό κόμμα στις εκλογές του 1931. Αυτό συνέβη γιατί τότε οι γυναίκες ενώ είχαν δικαίωμα να εκλέγονται δεν μπορούσαν όμως να ψηφίσουν.

Στις εκλογές της 28ης Ιουνίου 1931 μόνο δύο γυναίκες η Κλάρα Καμποαμόρ και η Βικτώρια Κεντ εξασφάλισαν έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο σε σύνολο 470 βουλευτών ανδρών. Είχε περάσει μόλις ένας μήνας από τότε που εκλογικός νόμος είχε τροποποιηθεί και επέτρεπε στις γυναίκες να μπορούν να εκλέγονται ως βουλευτές αλλά εξακολουθούσαν να στερούνται το δικαίωμα συμμετοχής του στην ψηφοφορία. Και οι δύο γυναίκες έθεσαν ως στόχο να συνεχίσουν την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών αλλά μόνο η Καμποαμόρ ήταν παρούσα στην επιτροπή για την σύνταξη του Συντάγματος του 1931.

Η δεκαετία του ’30 θα αντιπροσώπευε μια καμπή στον αγώνα των γυναικών, των οποίων η φωνή, ουσιαστικά παρέμενε σιωπηλή για αιώνες. Στη συνέχεια, η αλλαγή καθοδηγήθηκε και συμβολίστηκε από τα πρόσωπα των δύο αυτών γυναικών, αντίθετων ιδεολογιών, που κατάφεραν να μεταφέρουν στην πολιτική συζήτηση το τότε αμφιλεγόμενο ζήτημα που αφορούσε τον ρόλο των γυναικών σε διαφορετικές πτυχές της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής.

Παραμένει ακόμα στη μνήμη των Ισπανών η συγκλονιστική ομιλία της Κλάρας Καμποαμόρ στο ισπανικό κοινοβούλιο μπροστά στους άντρες συναδέλφους της το 1931: «Εγώ, κύριοι βουλευτές, θα σας μιλήσω ως πολίτης και όχι ως γυναίκα καθώς θεωρώ ότι θα ήταν βαθύτατο πολιτικό λάθος να αφήσω τις γυναίκες εκτός αυτού του δικαιώματος, τη γυναίκα που ελπίζει και σας εμπιστεύεται. Μην κάνετε το ιστορικό λάθος γιατί δεν θα έχετε ποτέ αρκετό χρόνο για να κλάψετε. Γιατί δεν θα έχετε ποτέ αρκετό χρόνο για να κλάψετε αφήνοντας γυναίκες, που αντιπροσωπεύουν μια νέα δύναμη. Τις γυναίκες αυτές που στήριξαν τους άνδρες που βρισκόταν στη φυλακή και που σε πολλές περιπτώσεις υπέφεραν όπως και εσείς». Στην ψηφοφορία στη Βουλή υπέρ της ψήφου των γυναικών ψήφισαν 161 βουλευτές και κατά 121.

Μετά από αυτή την ομιλία χρειάστηκε να περάσουν δύο ολόκληρα χρόνια μέχρι τις εκλογές τις 19 Νοεμβρίου 1933 όταν η Ισπανίδες θα ψήφιζαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Οι περισσότερες εφημερίδες απαθανάτισαν εκείνη τη μέρα με φωτογραφίες που μόλις λίγα χρόνια πριν θα ήταν αδιανόητες. Μόνο που θα ήταν και η πρώτη και τελευταία φορά που ψήφιζαν Ισπανίδες καθώς λίγο αργότερα ξεκίνησε ο Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος (1936 – 1939) οποίος θα οδηγούσε σε μία σχεδόν 40χρονη στρατιωτική δικτατορία στη χώρα που θα καταργούσε τις εκλογές και που θα αφαιρούσε κάθε πολιτικό δικαίωμα. Ισπανοί άνδρες και γυναίκες κατάφεραν να ψηφίσουν για πρώτη φορά μετά την δικτατορία, το 1977.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι στις εκλογές του 1933 ψήφισαν και οι γυναίκες εντούτοις ούτε η Κέντ, ούτε η Καμποαμόρ επανεξελέγησαν.

Όσο για την κατάληξη της Κλάρας Καμποαμόρ δεν ήταν άλλη από την εξορία και στην ουσία παρά το γεγονός ότι υπήρξε υπεύθυνη για την χορήγηση αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος τις γυναίκες το επίτευγμα της αυτό θα καταδικάσει την πολιτική ζωή της στην μοναξιά, όπως εξιστορεί στο βιβλίο της “Η γυναικεία ψήφος και εγώ: Η θανάσιμη αμαρτία μου”. Με την έναρξη του Ισπανικού Εμφυλίου το 1936 η Καμποαμόρ διέφυγε αρχικά στη Λωζάνη, στη συνέχει το Παρίσι, το Μπουένος Αιρες και τέλος επέστρεψε στην Λωζάνη μέχρι τον θάνατό της το 1972. Δεν πρόλαβε να ζήσει το τέλος της δικτατορίας ούτε και τις πρώτες ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές του 1977.

“Η μνήμη είναι το καλύτερο εργαλείο μας” υποστηρίζει η πρόεδρος της Βουλής Μεριτσέλ Μπατέτ υπεύθυνη για την διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων. Η παρούσα κατάσταση δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη δουλειά των γυναικών που εκείνη την εποχή αποφάσισαν να αφιερώσουν τη ζωή τους, ακόμη και τη φήμη τους, στην επίτευξη μεγαλύτερων δικαιωμάτων των γυναικών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος