Ισπανία: 3 κρούσματα Όμικρον – Ήπια η κατάσταση στα νοσοκομεία – Ξεκινούν οι εμβολιασμοί παιδιών στις 16 Δεκεμβρίου

Ως αυτή την ώρα, τρία είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Omicron στην Ισπανία. Πρόκειται για 2 κρούσματα στην Μαδρίτη και ένα στα νησιά Βαλεάρες. Και τα τρία άτομα είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη Νότια Αφρική.

Υπολογίζεται όμως, ότι υπάρχουν και επιπλέον κρούσματα τα οποία ερευνώνται και ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα αν πρόκειται για την συγκεκριμένη παραλλαγή. Η απόφαση και για τα τρία άτομα τα οποία έχουν ελαφρά συμπτώματα είναι η υποχρεωτική καραντίνα 10 ημερών. Το ίδιο θα ισχύει και για ενδεχόμενα μελλοντικά κρούσματα αυτής της παραλλαγής αλλά και για όσους έχουν έρθει σε επαφή με ασθενείς που έχουν περάσει την συγκεκριμένη παραλλαγή.

Εντωμεταξύ η Ισπανία παρότι διανύει το έκτο κύμα κορονοϊού, εξακολουθεί να βρίσκεται στον αντίποδα σε σχέση με ευρωπαϊκές χώρες καθώς ο δείκτης επταημέρου κρουσμάτων ανέρχεται στα 121,3 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και ο δείκτης των τελευταίων δύο εβδομάδων ανέρχεται στα 217,1 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία εξακολουθεί να παραμένει ήπια. Ως αυτή την ώρα με κορονοϊό νοσηλεύονται 3.957 ασθενείς (3,18% του συνόλου κλινών), οι 741 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ (ποσοστό 8,07% του συνόλου ΜΕΘ).

Στην Ισπανία δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών καθώς το 89,3% του πληθυσμού άνω των 12 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως (37.624.032) και το 91,1% (38.356.928) έχει λάβει την πρώτη δόση. Από τις αρχές θεωρείται εξαιρετική η ανταπόκριση του πληθυσμού στην εμβολιαστική εκστρατεία, καθώς ήδη στα τέλη Αυγούστου είχε εμβολιαστεί πλήρως το 70% του πληθυσμού και μέχρι σήμερα συνεχίζεται η αθρόα προσέλευση των Ισπανών στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ήδη την τρίτη δόση έχουν λάβει περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Ισπανοί.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι τα εμβόλια για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών υπολογίζεται ότι θα φθάσουν στην Ισπανία περίπου στις 13 Δεκεμβρίου οπότε θα αρχίσουν άμεσα οι εμβολιασμοί των παιδιών. Στην Ισπανία τα παιδιά κάτω των 12 ετών αποτελούν το 11% του συνολικού πληθυσμού και ανέρχονται στα 5,3 εκατομμύρια παιδιά. Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τους μαζικούς εμβολιασμούς των παιδιών στα σχολεία.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή, Μαδρίτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος