Ιράν: Συνελήφθη η δημοσιογράφος «κλειδί» για την αποκάλυψη του θανάτου της Μαχσά Αμινί

Array

Η Νιφουλάρ Χαμιντί δημοσιογράφος για το ιρανικό μέσο “Sharq” συνελήφθη από τις αρχές της χώρας, στον απόηχο του θανάτου της Μαχσά Αμινί. Είχε εμπλακεί στην υπόθεση της 22χρονης, αφού είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου βρισκόταν σε κώμα η Μαχσά Αμινί στην Τεχεράνη.

Συλλήψεις δημοσιογράφων

Η φωτορεπόρτερ Γιαλντά Μοαϊερί συνελήφθη επίσης αυτή την εβδομάδα ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση όλων των δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί επειδή κάλυψαν αυτή την υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Συνεχίζει να «φλέγεται» το Ιράν – Στους 36 οι νεκροί

Με αίμα συνεχίζουν να βάφονται οι δρόμοι του Ιράν με τον στρατό να προειδοποιεί σήμερα ότι θα «αντιμετωπίσει τους εχθρούς» για να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ειρήνη στη χώρα.

Γιγαντώνονται οι διαδηλώσες για τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας που βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών και 36 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί στις επιχειρήσεις καταστολής, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα» από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Οι εικόνες που έρχονται από τις κινητοποιήσεις και την οργή του λαού είναι συγκλονιστικές. Στη χώρα έχει «κοπεί» το ίντερνετ ωστόσο πολλά στιγμιότυπα κάνουν ήδη τον γύρο του διαδικτύου. Οπως η εικόνα μιας ηλικιωμένης γυναίκας, που όπως σημειώνεται είχε ζήσει το Ιράν πριν από την «Ισλαμική Επανάσταση» του 1979 που άλλαξε τα πάντα στη χώρα.

Ανάμεσα στα θύματα είναι η 16χρονη Αμίν Μαχρουφί, η οποία φέρεται να σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων με δεκάδες κόσμου να θρηνεί.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος