Ιράν: Φυλάκισαν και μαστίγωσαν ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η Narges Mohammadi, Ιρανή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκιση και 70 μαστιγώματα. Ο σύζυγός της, εγκατεστημένος στο Παρίσι, δήλωσε ότι δεν γνώριζε τον λόγο της καταδίκης και τόνισε ότι η ακρόαση της γυναίκας διήρκεσε μόλις πέντε λεπτά.

Ο Ραχμάνι είπε ότι αφού δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τη σύζυγό του, δεν είχε περισσότερες λεπτομέρειες για τη δίκη και ότι η ποινή περιελάμβανε επίσης διετή απαγόρευση πρόσβασης στις «τηλεπικοινωνίες». «Η νέα ετυμηγορία δεν είναι ξεκάθαρη για εμάς», είπε. Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν αναφέρει την καταδίκη.

Σύμφωνα με την EFE, η Narges Mohamadi, η οποία ηγήθηκε του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν, αποφυλακίστηκε το 2020,μετά από μερικά  χρόνια πίσω από τα κάγκελα, και κατηγορείται για δράση κατά της εθνικής ασφάλειας και προπαγάνδα κατά του συστήματος.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα πίσω από τα κάγκελα, η Narges Mohamadi πέρασε χρόνο στην απομόνωση και έκανε απεργία πείνας, γεγονός που επιδείνωσε την υγεία του.

Τον Νοέμβριο του 2021, συνελήφθη ξανά ενώ παρακολουθούσε θρησκευτική λειτουργία για έναν ακτιβιστή που πέθανε κατά τις διαδηλώσεις του 2019, οι οποίες ξεκίνησαν λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων και εξαπλώθηκαν σε διαδηλώσεις κατά της πολιτικής τάξης της χώρας.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Τους μήνες που προηγήθηκαν της σύλληψής της, η ακτιβίστρια συνεργάστηκε με τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων για δικαιοσύνη.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τη σύλληψη της Narges Μοχαμάντι πέρυσι, αποκαλώντας την ακτιβίστρια «κρατούμενο συνείδησης που στοχοποιείται για τις ειρηνικές της  δραστηριότητες για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος