Ιράν: Με «προσωπικά κίνητρα» η επίθεση στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν – Βίντεο που σοκάρει

Array

Αξιωματούχος της ασφάλειας σκοτώθηκε και άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ένοπλος άνοιξε πυρ στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Τεχεράνη, ενώ άμεσα η Τουρκία καταδίκασε την επίθεση και δήλωσε στο πλευρό του «αδελφικού έθνους». Ο δράστης, είναι Ιρανός και τα κίνητρα χαρακτηρίζονται προσωπικά, καθώς η Αζέρα σύζυγος του φέρεται να ήταν υπό κράτηση στην πρεσβεία τους τελευταίους 9 μήνες.

Ο ύποπτος εισήλθε στην πρεσβεία μαζί με τα δύο μικρά παιδιά του, εισέβαλε στο φυλάκιο της φρουράς και σκότωσε τον επικεφαλής της ασφάλειας με τουφέκι Καλάσνικοφ», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Ο δράστης συνελήφθη», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Τεχεράνης και διευκρίνισε ότι πρόκειται για Ιρανό παντρεμένο με Αζέρα.

«Στη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας, ο δράστης ανέφερε ως κίνητρο προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα».

«Υποστηρίζει πως η σύζυγός του κρατείται στην πρεσβεία εδώ και εννέα μήνες», φέρεται να είπε.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ έκανε λόγο για «πράξη τρομοκρατίας» ενώ το αζερινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως εκκενώνει την πρεσβεία του στην Τεχεράνη και πως θεωρεί το Ιράν «υπεύθυνο» για την επίθεση.

Δύο άλλοι φρουροί της πρεσβείας τραυματίσθηκαν, και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανανί καταδίκασε κατηγορηματικά  «την ένοπλη επίθεση την οποία απέδωσε σε προσωπικά κίνητρα».

Το Ιράν, όπου κατοικούν εκατομμύρια Αζέροι, εθνοτική ομάδα που ζει κυρίως στο Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν και τη Ρωσία, κατηγορεί από καιρό τη γειτονική του χώρα ότι υποθάλπει αυτονομιστικά κινήματα.

Η Τεχεράνη εκφράζει επίσης φόβους ότι το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράν από το Ισραήλ, που είναι ο κύριος προμηθευτής όπλων του Μπακού.

Το τουρκόφωνο Αζερμπαϊτζάν είναι στενός σύμμαχος της Τουρκίας, ιστορικής αντιπάλου του Ιράν.

‘Αμεση αντίδραση της Τουρκίας: Το αδελφικό μας έθνος Αζερμπαϊτζάν δεν είναι ποτέ μόνο

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονται τα εξής:

“Καταδικάζουμε την ένοπλη επίθεση στην Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Τεχεράνη. Ευχόμαστε έλεος Θεού στο προσωπικό της Πρεσβείας που έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την επίθεση και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Η Τουρκία, η οποία έχει υποστεί παρόμοιες επιθέσεις στο παρελθόν, συμμερίζεται βαθιά τον πόνο του λαού του Αζερμπαϊτζάν. Είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν άμεσα και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι αυτής της άθλιας επίθεσης και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί η επανάληψή της. Το αδελφικό μας έθνος Αζερμπαϊτζάν δεν είναι ποτέ μόνο. Η υποστήριξή μας προς το Αζερμπαϊτζάν θα συνεχιστεί αδιάκοπα, όπως πάντα”.

Η ρωσική διπλωματία δήλωσε από την πλευρά της «σοκαρισμένη» από την επίθεση αυτή

Κωνσταντινούπολη- Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος