Ιράν: Έκλεισε μεγάλο βιβλιοπωλείο, αφού επέτρεψε σε γυναίκες να μπουν χωρίς χιτζάμπ

Στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη έκλεισε ένα σημαντικό βιβλιοπωλείο επειδή απέτυχε να εφαρμόσει τον κανονισμό για την υποχρεωτική μαντίλα για ορισμένες από τις γυναίκες πελάτισσές του.

Η δημόσια αρχή του Ιράν δήλωσε στις 30 Ιανουαρίου ότι ο μεγάλος εκδοτικός οίκος Saless είχε διαπράξει παραβιάσεις, αναγκάζοντάς τον να κλείσει αμέσως το βιβλιοπωλείο, ανακοίνωσε η Saless στον λογαριασμό της στο Instagram.

Αυτό το περιστατικό αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη καταστολή από τις ιρανικές αρχές σε δημόσιους, εμπορικούς και τουριστικούς χώρους, εκατοντάδες από τους οποίους έχουν κλείσει πρόσφατα, καθώς οι αρχές το αποκαλούν, παραβίαση των κανονισμών για το χιτζάμπ.

Η οργή για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα την καταπίεση των γυναικών, έχει αυξηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν η 22χρονη Mahsa Amini πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση της αστυνομίας.

Ο νόμος για το χιτζάμπ, αναγκάζει γυναίκες και κορίτσια άνω των 9 ετών να καλύπτουν το κεφάλι τους όταν βγαίνουν από το σπίτι.

Ενώ οι διαμαρτυρίες έχουν καταλαγιάσει, η αντίθεση στο χιτζάμπ παραμένει ισχυρή επειδή θεωρείται πλέον σύμβολο της καταπίεσης των γυναικών από το κράτος και θανάσιμος πόλεμος κατά της κοινωνίας.

Η εκστρατεία κατά του νόμου για το χιτζάμπ έχει αυξηθεί τόσο πολύ που ο Abdolhossein Khosropanah, γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου της Πολιτιστικής Επανάστασης, παραδέχτηκε πέρυσι ότι ενώ οι γυναίκες που παραβιάζουν το νόμο για το χιτζάμπ πρέπει τεχνικά να συλλαμβάνονται, ο μεγάλος αριθμός των γυναικών καθιστά ανέφικτη τη μαζική κράτηση τους.

Ωστόσο, οι αρχές συνέχισαν να κλείνουν επιχειρήσεις, εστιατόρια, καφετέριες και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και φαρμακεία, λόγω της αποτυχίας των ιδιοκτητών ή των διαχειριστών να επιβάλουν τη χρήση μαντίλας στο χώρο εργασίας.

Πηγή: Euronews Albania

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος