Ιράν: Διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία 22χρονης που δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα

Array

Το Ιράν έχει κατακλυστεί από διαδηλώσεις μετά τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου της 22χρονης Mahsa Amin, λίγες μέρες αφότου συνελήφθη από την αστυνομία επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης την Κυριακή, φωνάζοντας «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία», σύμφωνα με βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αστυνομία απέρριψε τις υποψίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι είχε ξυλοκοπηθεί, λέγοντας ότι η νεαρή γυναίκα αρρώστησε ενώ έμενε με άλλες γυναίκες στη φυλακή, γράφει το Reuters.

Η χρήση της μαντίλας χιτζάμπ  είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες στο Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και η αστυνομία επιβάλλει αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει υποστηρίξει μια πιο ήπια στάση απέναντι στις γυναίκες που δεν σέβονται τον επίσημο κώδικα ενδυμασίας.

Αλλά οι σκληροπυρηνικοί έχουν ζητήσει σκληρή τιμωρία ακόμη και μαστίγωμα, υποστηρίζοντας ότι εάν οι γυναίκες δείχνουν τα μαλλιά τους, αυτό οδηγεί σε κατάρρευση των ηθών και διάλυση οικογενειών.

Πηγή: Euronews Albania

Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος