Ιράκ: Αιματηρές ταραχές και νυχτερινές ομοβοντίες στη Βαγδάτη – Στους 23 οι νεκροί (video)

Array

Τους 23 έχουν φτάσει οι νεκροί υποστηρικτές του Μοκταντά Σαντρ, καθώς αναζωπυρώνονται οι συγκρούσεις μέσα στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, που μετατράπηκε σε θέατρο βίαιων επεισοδίων μετά την ανακοίνωση του σιίτη ηγέτη ότι «αποσύρεται οριστικά» από την ιρακινή πολιτική αρένα, κατά νεότερο απολογισμό των θυμάτων που δόθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από ιατρικές πηγές.

Τουλάχιστον επτά όλμοι έπληξαν την περιοχή, ακολούθησαν πυροβολισμοί και εισβολές σε κυβερνητικά κτήρια. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ ανακοίνωσαν σήμερα ότι τέσσερις ρουκέτες προσγειώθηκαν στην Πράσινη ζώνη. Τα πυρά αυτόματων όπλων αλλά και ο ήχος των ρουκετών από την Πράσινη Ζώνη ακουγόταν σε όλη τη Βαγδάτη.

Άλλοι 380 διαδηλωτές τραυματίστηκαν —ορισμένοι φέρουν τραύματα από σφαίρες, άλλοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των δακρυγόνων— στο χάος που επικράτησε στην Πράσινη Ζώνη, στην υποτιθέμενα αυστηρά φυλασσόμενη περίμετρο στην καρδιά της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου εδρεύουν κρατικοί θεσμοί και ξένες πρεσβείες.

Από τις 19:00 χθες το βράδυ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας και παραμένει σε ισχύ. Οι πολίτες αποφεύγουν σήμερα να βγουν από τα σπίτια τους, την ώρα που ένοπλοι πάνω σε φορτηγάκια τα οποία μεταφέρουν αυτόματα όπλα και εκτοξευτήρες ρουκετών περιδιαβαίνουν στους δρόμους. Σχολεία, υπηρεσίες και καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Έκκληση ΟΗΕ για αυτοσυγκράτηση

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση» και ζήτησε όλα τα μέρη να «λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης» μετά το χάος που επικράτησε στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του.

Ιράκ: Αιματηρές ταραχές και νυχτερινές ομοβοντίες στη Βαγδάτη –  Στους 23 οι νεκροί (video)
(AP Photo/Hadi Mizban)

Ο κ. Γκουτέρες «παρακολουθεί με ανησυχία τις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Ιράκ», κατά τη διάρκεια των οποίων «διαδηλωτές εισήλθαν σε κυβερνητικά κτίρια», ανέφερε στο κείμενο ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Απευθύνει έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και ζητεί από όλα τα μέρη να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την αποφυγή της βίας», συνέχισε.

«Ο Γενικός Γραμματέας παροτρύνει όλα τα μέρη και όλους τους παράγοντες να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να αρχίσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση σε ειρηνικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς».

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί εντολές για εκκενώσεις πρεσβειών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος