Ηπατίτιδα σε παιδιά: 40 περιπτώσεις σε 12 κράτη-μέλη μέχρι στιγμής

Συναγερμός στη διεθνή κοινότητα για τα κρούσματα ηπατίτιδας με την Επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, να αναφέρει ότι οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί φαίνεται ότι αφορούν σε παιδιά που είναι ενός μήνα μέχρι 16 ετών. Η ίδια επισήμανε ότι η  Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση την οποία χαρακτήρισε ανησυχητική.

«Είναι μία ανησυχητική κατάσταση. Μέχρι τώρα υπάρχουν επιβεβαιωμένες 40 περιπτώσεις σε 12 κράτη-μέλη. Είναι άγνωστης προέλευσης. Επιπλέον 110-112 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από την αρχή το παρακολουθούμε πολύ στενά. Αυτή είναι η ευθύνη μας σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία, να είμαστε ικανοί να είμαστε σε επαφή με όλες τις αρχές . Το ECDC εργάζεται στενά με τον ΠΟΥ και με τα κράτη-μέλη για να συγκεντρώσουμε όλες τις πληροφορίες» σημείωσε η κ. Κυριακίδου συμπληρώνοντας ότι «οι περιπτώσεις που έχουμε φαίνεται ότι αφορούν σε παιδιά που είναι ενός μήνα, πραγματικά μωρά, μέχρι 16 ετών».

Παγώνη: Υπάρχει κινητικότητα, αλλά δεν χρειάζεται πανικός

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας την ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» ανέφερε ότι ναι μεν δεν υπάρχουν κρούσματα στην Ελλάδα ακόμα, ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν θα έρθουν, αφού υπάρχει κινητικότητα. «Είναι μεγάλος αριθμός τα 190 παιδιά παγκοσμίως που έχουν νοσήσει. Υπήρξε και ο θάνατος ενός μικρού παιδιού», είπε ακόμη.

Ως προς τις οδηγίες για τους γονείς, η κ. Παγώνη ανέφερε: «Δεν χρειάζεται πανικός, η ηπατίτιδα είναι γνωστή σε εμάς. Αν το παιδί έχει κάποια συμπτώματα που μοιάζουν με της γαστρεντερίτιδας, δηλαδή εμετούς και διάρροια, πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον γιατρό τους ο οποίος ξέρει και το ιστορικό για να αντιμετωπιστεί καταλλήλως η κατάσταση.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ Βασιλική Σπούλου, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνείται η πληροφορία δίνει ένα επιπλέον άγχος στους γονείς. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα στους γονείς για το πώς να προφυλάξουν τα παιδιά τους. Είναι κάτι που επί της ουσίας δεν το ξέρουμε. Γαστρεντερίτιδες υπάρχουν πολλές αυτή την περίοδο. Το δικό μου μήνυμα προς τους γονείς είναι να μην φοβούνται και να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και αν έχουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, να συμβουλεύονται τον γιατρό τους».

Ποιες οι δύο επικρατούσες θεωρίες για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

Οι δυο επικρατούσες θεωρίες για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά είναι «η πρώτη να πρόκειται για αποτέλεσμα ενός long – Covid περιστατικού σε ένα παιδί του οποίου οι γονείς μπορεί να μην έχουν καταλάβει καν ότι έχει νοσήσει και η δεύτερη θεωρία ότι τα παιδιά να μην έχουν εκτεθεί σε διάφορους ιούς σε μικρότερες ηλικίες, με αποτέλεσμα να έχουν μια μεγαλύτερη ευαισθησία του ανοσοποιητικού», τόνισε η παθολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές διαδρομές στο Πρώτο» με τη Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Αυτό που έχει βρεθεί στο 50% με 70% των περιστατικών είναι ένας αδενοϊός, ειδικά η υποκατηγορία αδενοϊού τύπου 41, ο οποίος φαίνεται να σχετίζεται με κάποιο τρόπο. Ένα μικρότερο ποσοστό των παιδιών αυτών γύρω στο 20% με 30% φαίνεται είτε να ήταν εκείνη την περίοδο θετικά στον κορονοϊό είτε να είχαν νοσήσει τους προηγούμενους 2-3 μήνες με κορονοϊό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κυρία Ψαλτοπούλου, «πρόκειται για περιστατικά οξείας, σοβαρής ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας». «Στις εξετάσεις τα παιδιά – που ήταν κυρίως 2 με 5 ετών αλλά το εύρος των ηλικιών ήταν από ενός μηνός έως 16 ετών – ήταν αρνητικά στις ηπατίτιδες A, B, C, D και E περιμένουμε να είναι θετικά με τόσο αυξημένα ηπατικά ένζυμα», επισήμανε, σημειώνοντας ότι «οι διεθνείς Οργανισμοί έχουν ζητήσει από όλες τις χώρες να έχουν ένα πολύ καλό ιστορικό των παιδιών και από θέματα ιολογικά και από θέματα τοξικότητας, για να δουν τι μπορεί να συνδέει όλα αυτά τα παιδιά ως προς την εμφάνιση αυτού του συνδρόμου».

Η παθολόγος κάλεσε τους γονείς να απευθύνονται αμέσως σε παιδίατρο σε περίπτωση που δουν κάποια αλλαγή στο χρώμα του ματιού ή στο χρώμα του δέρματος, δηλαδή «αν κιτρινίσουν τα παιδιά». Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν περιπτώσεις με πρόδρομα συμπτώματα από το γαστρεντερικό (ναυτίες, έμετοι κτλ), ενώ μπορεί να προηγηθεί πυρετός, κόπωσης, και κνησμός στο δέρμα.

Ο ρόλος των lockdown στη φυσική ανοσία

Σε έκτακτη ενημέρωση την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC) ανακοίνωσε πως τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί φτάνουν τα 190.

Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό τον μήνα και έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτή περιλαμβάνει περίπου 40 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση.

Η έξαρση οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά δεν αποκλείεται να οφείλεται στα lockdown σύμφωνα με το ECDC. «Υπήρξε ελάχιστη έκθεση τα τελευταία 2 χρόνια λόγω των lockdown και των περιορισμένων συναναστροφών. Θα μπορούσε να είναι μια αιτία» ανέφερε η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων, Andrea Ammon.

Σχετικά Άρθρα: Ηλ. Μόσιαλος για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τα νεότερα στοιχεία και τα πιθανά αίτια

Προειδοποιούν ΠΟΥ και UNICEF: Έξαρση της ιλαράς – Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 79%

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος