ΗΠΑ: Υπερψηφίστηκε νομοσχέδιο-ορόσημο για την προστασία του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου

Array

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε την Πέμπτη νομοθεσία-ορόσημο για την προστασία του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού νόμου και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να τον υπογράψει γρήγορα.

Κατά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, 39 Ρεπουμπλικάνοι ενώθηκαν με την ενιαία πλειοψηφία των Δημοκρατικών, σε μια σπάνια επίδειξη διακομματισμού, προκαλώντας δυνατές επευφημίες στο βήμα, λιγότερο από 10 ημέρες μετά την έγκριση του ίδιου νομοσχεδίου από τη Γερουσία. «Σήμερα αυτή η αίθουσα στέκεται περήφανα στο πλευρό των δυνάμεων της ελευθερίας», δήλωσε η απερχόμενη πρόεδρος των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι λίγο πριν από την ψηφοφορία. Το καθοδηγούμενο από τους Συντηρητικούς Ανώτατο Δικαστήριο είχε ανατρέψει τον Ιούνιο μακροχρόνια δικαιώματα στις αμβλώσεις, γεγονός που ώθησε τους νομοθέτες και των δύο κομμάτων να κινηθούν γρήγορα ώστε να αποτρέψουν το δικαστήριο από το να αφαιρέσει τα δικαιώματα του γάμου των ομοφυλόφιλων, όπως κάποιοι φοβούνταν ότι θα μπορούσε να κάνει.

Ο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει την ισότητα των γάμων ως μία από τις νομοθετικές του προτεραιότητες και δήλωσε ότι θα υπογράψει «αμέσως και με υπερηφάνεια» το νομοσχέδιο. Οι Δημοκρατικοί και άλλοι χαιρέτισαν την ιστορική ψηφοφορία. «Ξεκίνησα την καριέρα μου αγωνιζόμενη για τις ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες», έγραψε η Πελόζι στο Twitter την Πέμπτη, «και τώρα, ένα από τα τελευταία νομοσχέδια που θα υπογράψω ως Πρόεδρος της Βουλής θα διασφαλίσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα σταθεί ποτέ ξανά εμπόδιο στο να παντρευτεί κανείς το πρόσωπο που αγαπάει».

Η νέα νομοθεσία, γνωστή ως «Νόμος περί σεβασμού στο γάμο», δεν απαιτεί από τις πολιτείες να νομιμοποιήσουν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, αλλά απαιτεί από αυτές να αναγνωρίζουν έναν γάμο εφόσον ήταν έγκυρος στην πολιτεία όπου τελέστηκε.

«Λάθος δρόμος»

Καταργείται λοιπόν η προηγούμενη νομοθεσία που όριζε τον γάμο ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, απαιτώντας από τις πολιτείες να αναγνωρίζουν τους νόμιμους γάμους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη «το φύλο, τη φυλή ή την εθνικότητα». Η δημόσια αποδοχή του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου έχει αυξηθεί σε μεγάλο βάθμο τις τελευταίες δεκαετίες, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πλέον μια ισχυρή πλειοψηφία των Αμερικανών να τον υποστηρίζει. Ωστόσο, ορισμένοι συντηρητικοί και η θρησκευτική δεξιά παραμένουν αντίθετοι. «Νομίζω ότι αυτός είναι ο λάθος δρόμος», δήλωσε ο συντηρητικός Ρεπουμπλικάνος Τζιμ Τζόρνταν, λίγο πριν από την ψηφοφορία.

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων είχαν εργαστεί πυρετωδώς για να περάσει το νομοσχέδιο, όσο ακόμα ελέγχουν το Κογκρέσο. Οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν με οριακή πλειοψηφία στην αίθουσα στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου και θα αναλάβουν τον έλεγχο τον Ιανουάριο, ενώ οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφασή του το 2015, νομιμοποίησε τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων. Εκατοντάδες χιλιάδες ζευγάρια έχουν παντρευτεί από τότε.

Πηγή: Afp

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος