ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέπει τον νόμο για το δικαίωμα στις αμβλώσεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τερμάτισε την Παρασκευή (24/6) το δικαίωμα στην άμβλωση, με μια απόφαση που καταρρίπτει μισό αιώνα συνταγματικής προστασίας σε ένα από τα πιο διχαστικά και πιο σκληρά ζητήματα της αμερικανικής πολιτικής ζωής.

Το δικαστήριο στο οποίο κυριαρχούσαν οι Συντηρητικοί, ανέτρεψε την απόφαση-ορόσημο του 1973 «Roe v Wade» που κατοχύρωνε το δικαίωμα μιας γυναίκας σε αμβλωση και είπε ότι τα μεμονωμένα κράτη μπορούν να επιτρέψουν ή να περιορίσουν τη διαδικασία οι ίδιες.

«Το Σύνταγμα δεν παρέχει δικαίωμα στην άμβλωση. Η εξουσία ρύθμισης των αμβλώσεων επιστρέφεται στον λαό και στους εκλεγμένους εκπροσώπους του», ανέφερε το δικαστήριο.

Διχασμένη κοινή γνώμη

Το ζήτημα δίχαζε την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικανοί το είχαν θέσει στο κέντρο της πολιτικής τους, πιέζοντας με κάθε τρόπο για την άρση της απόφασης του 1973. Οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να θεσπίσουν νέους περιορισμούς ή απαγορεύσεις.

Συνολικά, η πρόσβαση σε επεμβάσεις άμβλωσης αναμένεται να διακοπεί για περίπου 36 εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα της Planned Parenthood, μιας οργάνωσης υγειονομικής περίθαλψης που παρέχει τη δυνατότητα για αμβλώσεις.

Μια συντηρητική «επέλαση» στο Ανώτατο Δικαστήριο

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2016, ο ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να προσελκύσει πολλούς ψηφοφόρους από την θρησκευόμενη Δεξιά με την υπόσχεσή του να διορίσει δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο που έχουν ίδιες απόψεις με εκείνους και που θα ήταν έτοιμοι να ακυρώσουν την ιστορική απόφαση.

Κατά την τετραετή παραμονή του στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ διόρισε τρεις δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο χαρίζοντας έτσι στους συντηρητικούς μια ισχυρή πλειοψηφία.

Πηγές: Reuters, Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος