ΗΠΑ: Συνελήφθη από το FBI ο ύποπτος δράστης της διαρροής απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου

Το FBI συνέλαβε τον ύποπτο της διαρροής απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου. Όπως δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ, η σύλληψη έγινε «σχετικά με έρευνα για φερόμενη μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση, διατήρηση και διαβίβαση διαβαθμισμένων πληροφοριών εθνικής άμυνας».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Γκάρλαντ κατονόμασε τον ύποπτο ως Τζακ Τεσέιρα. Προηγουμένως, ο ύποπτος είχε ταυτοποιηθεί ως 21χρονος, μέλος της Εθνικής Φρουράς Αέρος της Μασαχουσέτης και ο φερόμενος ηγέτης μιας κλειστής διαδικτυακής ομάδας εντός της οποίας διέρρευσαν για πρώτη φορά τα απόρρητα έγγραφα.

Ρατσιστής, επικριτής της αμερικανικής κυβέρνησης και λάτρης των όπλων, ο Τεσέιρα είναι επίσης γνωστός με το ψευδώνυμο Αυθεντικός Γκάνγκστερ.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο21χρονος Εθνοφρουρός είχε νόμιμη πρόσβαση στα 300 έγγραφα που φωτογράφισε.

Για τον Αμερικανό πρόεδρο δεν έχει τόση σημασία το περιεχόμενο αλλά ο τρόπος που έγινε η διαρροή. Συνολικά 1,25 εκατομμύρια πολίτες έχουν πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης και σύμφωνα με το CNN έχει αρχίσει να μειώνεται η λίστα των ανθρώπων στο Πεντάγωνο που λαμβάνουν την καθημερινή ενημέρωση.

Με το ενδεχόμενο κάποια να είναι παραποιημένα, τα έγγραφα παρουσιάζουν – εκτός από τα ουκρανικά προβλήματα – τις μυστικές πληροφορίες των Αμερικανών για εσωτερικές έριδες στη Μόσχα.

Νέα ντοκουμέντα που είδαν οι New York Times περιγράφουν τη διαμάχη του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας με την υπηρεσία FSB για τον πραγματικό αριθμό των νεκρών Ρώσων αλλά και με την Βάγκνερ. Ο Πούτιν κάλεσε επειγόντως στο Κρεμλίνο τον Σοϊγού και τον Πριγκόζιν για να τα βρουν.

Η διείσδυση των αμερικανικών υπηρεσιών εντυπωσιάζει όσον αφορά τη Μόσχα αλλά προβληματίζει, όταν αφορά συμμάχους. Παρακολουθούν και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος σύμφωνα με τα έγγραφα ήταν πολύ επιεικής με τη Μόσχα. 

Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

Λευκός Οίκος: «Προμελετημένη εγκληματική ενέργεια» η διαρροή εγγράφων

Όπως είχε προαναγγείλει ο Πρόεδρος Μπάιντεν, οι αρχές έφτασαν και μάλιστα σύντομα στα ίχνη του ανθρώπου που, όπως όλα δείχνουν, ευθύνεται για την σοβαρότατη διαρροή των εγγράφων που έχει φέρει τα πάνω κάτω στην Ουάσιγκτον.

Ήταν σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο ιδρυτής μιας κλειστής διαδικτυακής ομάδας 20-30 ατόμων οι οποίοι είχαν κοινά ενδιαφέροντα την μανία τους για τα όπλα και τα βιντεοπαιχνίδια, ενώ μοιραζόντουσαν και τις ίδιες ιδέες για την λεγόμενη λευκή υπεροχή. Φέρεται να ανέβασε τα διαβαθμισμένα έγγραφα σε αυτό το κλειστό γκρουπ και από εκεί μετά από αρκετές ημέρες κάποιος άλλος τα πήρε και τα δημοσίευσε και έτσι έγινε αντιληπτή η διαρροή. 

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πατ Ράιντερ, χαρακτήρισε τη διαρροή των εγγράφων «προμελετημένη εγκληματική ενέργεια» και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στο υπουργείο Δικαιοσύνης για περισσότερες διευκρινίσεις.

Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος