ΗΠΑ: Συνάντηση Μπάιντεν-Μακρόν στο Λευκό Οίκο – Ενεργειακό και εμπορικές σχέσεις τα «αγκάθια»

Array

Με επίκεντρο τη γαλλο-αμερικανική φιλία, που μετρά πάνω από 200 χρόνια, Μακρόν – Μπάιντεν συναντώνται στον Λευκό Οίκο σε μία περίοδο δοκιμασίας για τις διατλαντικές σχέσεις. Με το ενεργειακό και τις εμπορικές σχέσεις να αποτελούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στις συνομιλίες των δύο ηγετών, ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε επιθετικά τα αμερικανικά μέτρα για τον πληθωρισμό, που ευνοούν τις επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την πώληση αμερικανικών προϊόντων, σε βάρος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

«Είναι επιλογές που διχάζουν τη Δύση επειδή δημιουργούν διαφορές μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ και αυτοί που εργάζονται σε πολλές εταιρείες, θα πουν πολύ απλά δεν θα επενδύουμε πλέον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Με τον Λευκό Οίκο να απαντάει ότι οι σχέσεις των δύο προέδρων παραμένουν θερμές, ο Τζο Μπάιντεν ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter φωτογραφία απο το δείπνο με τις συζύγους τους σε ιταλικό εστιατόριο στην Ουάσιγκτον, γράφοντας «καλωσορίζοντας μερικούς φίλους στην πόλη».

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, το μενού της επίσημης δεξίωσης που θα παραθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος στον Εμανουέλ Μακρόν στον Λευκό Οίκο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αστακό από το Μέιν, αμερικανικό χαβιάρι, πιατέλα με τυριά – περιλαμβανομένου ενός βραβευμένου τυριού από το Όρεγκον, ραβιόλι, μοσχάρι και πατάτες.
ΗΠΑ: Συνάντηση Μπάιντεν-Μακρόν στο Λευκό Οίκο – Ενεργειακό και εμπορικές σχέσεις τα «αγκάθια»
(AP Photo/Andrew Harnik)

Ο σχεδιασμός αυτού του δείπνου είναι εμπνευσμένος από τα κοινά χρώματα στις σημαίες μας – κόκκινο, λευκό και μπλε– και τις κοινές αξίες μας: ελευθερία και δημοκρατία, ισότητα και αλληλεγγύη.

ΗΠΑ: Συνάντηση Μπάιντεν-Μακρόν στο Λευκό Οίκο – Ενεργειακό και εμπορικές σχέσεις τα «αγκάθια»
(AP Photo/Andrew Harnik)
Και μπορεί τα αμερικανικά προϊόντα να πρωταγωνιστούν στο μενού της δεξίωσης, ο Εμανουέλ Μακρόν, πάντως κατά την επίσκεψή του στη γαλλική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, δεν έχασε την ευκαιρία να πλέξει το εγκώμιο της γαλλικής μπαγκέτας με αφορμή την αναγνώρισή της ως πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη του Μακρόν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την πρώτη επί προεδρίας Μπάιντεν, η οποία πραγματοποιείται ένα χρόνο μετά την οργή που προκάλεσε στο Παρίσι η συμμαχία AUKUS μεταξύ Αυστραλίας, Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Μία συμμαχία που είχε ως αποτέλεσμα να στερήσει από τη Γαλλία ένα μεγάλο συμβόλαιο κατασκευής υποβρυχίων με την Καμπέρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος