ΗΠΑ: «Κλειδί» το μεταναστευτικό στις εκλογές – Στα σύνορα με το Μεξικό ο Τραμπ

Σύνοψη
  • Πεδίο αντιπαράθεσης αποτελεί το μεταναστευτικό μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ.

Ρυθμιστής των αμερικανικών εκλογών έχει καταστεί το οξύ πρόβλημα του μεταναστευτικού με τους δύο «μονομάχους» Μπάιντεν και Τραμπ να βρίσκονται ταυτοχρόνως στα σύνορα, στην πολιτεία του Τέξας. Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε εκ νέου βολές για την «επιείκεια» της πολιτικής Τζο Μπάιντεν στο θέμα, ενώ μπροστά στο συνοριακό συρματόπλεγμα εκτυλίχθηκε ένα οξύμωρο σκηνικό: ο Τραμπ – εμπνευστής του συνοριακού φράχτη-, χαιρετούσε  αυτάρεσκα τους Μεξικανούς που βρίσκονταν στην άλλη πλευρά των συνόρων και ήθελαν να περάσουν στις ΗΠΑ, οι οποίοι τον επευφημούσαν.

Από τις ξενοφοβικές επιθέσεις… στους φιλικούς χαιρετισμούς. Το σουρεαλιστικό στιγμιότυπο με τον Ντόναλντ Τραμπ να χαιρετάει τους μετανάστες μπροστά από το συρματόπλεγμα στα σύνορα του Τέξας με το Μεξικό, γίνεται δικαίως… viral.

Βρίσκεται στο Τέξας, σε άλλη όμως περιοχή από τον πολιτικό του αντίπαλο Τζο Μπάιντεν, για το φλέγον θέμα του μεταναστευτικού, το οποίο θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Η Ρόζα Φλόρες δημοσιογράφος στο CNN αναφέρει: «Η ειρωνεία είναι ότι, ούτε ο πρόεδρος Μπάιντεν ούτε και ο πρώην πρόεδρος Τραμπ, επισκέφτηκαν το μέρος των συνόρων όπου γίνονται οι περισσότερες συλλήψεις μεταναστών οι οποίες συμβαίνουν αυτή τη στιγμή».

Το χάσμα μεταξύ τους είναι αγεφύρωτο. Για άλλη μία φορά κατηγορεί τον Μπάιντεν για την χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις υψηλές μεταναστευτικές ροές στα σύνορα με το Μεξικό.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατακλύζονται από τους εγκληματίες μετανάστες του Μπάιντεν. Είναι μια νέα μορφή άγριας παραβίασης στη χώρα μας», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ν. Τραμπ.

500 χιλιόμετρα μακριά ο Δημοκρατικός πρόεδρος πιέζει τους Ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς να εγκρίνουν το σχέδιο νόμου, που μεταξύ άλλων προβλέπει μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα.

«Πρέπει να δράσουμε. Είναι καιρός οι ομιλητές στο Κογκρέσο και μερικοί από τους Ρεπουμπλικάνους φίλους μου που μπλοκάρουν αυτό το νομοσχέδιο, να δείξουν γενναιότητα», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Έτεινε κλάδο ελαίας προς τον Τραμπ: «Αντί λοιπόν να παίζουμε πολιτικά παιχνίδια με το θέμα, γιατί δεν ενώνουμε τις δυνάμεις μας»;

Με το μεταναστευτικό να είναι “ωρολογιακή βόμβα”  για τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει, πως οι Αμερικανοί που στηρίζουν τον Μπάιντεν στο καυτό θέμα του μεταναστευτικού έχει πέσει στο 35% και αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί.

Ο απόηχος από το Τέξας – ανταπόκριση της Λ. Αργύρη

Oι εικόνες που είδαμε από το Τέξας με τον Τραμπ να χαιρετά τους μετανάστες στην απέναντι πλευρά των συνόρων, να χαιρετά και να κάνει το σήμα της νίκης ακριβώς σε αυτούς τους ανθρώπους που θέλει να αποτρέψει από το να έρθουν στην Αμερική, αποδεικνύουν -όπως λένε εδώ αναλυτές- τον παραλογισμό που ζούμε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.

Τα πάντα γίνονται προϊόν επικοινωνιακής εκμετάλλευσης από τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος τηρεί την πιο σκληρή στάση που έχει καταγράφει ποτέ στο θέμα της μετανάστευσης, χρησιμοποιεί πρωτοφανή γλώσσα και μπλοκάρει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο Κογκρέσο αλλά δεν διστάζει να δηλώσει ότι ακόμη και οι μετανάστες τον συμπαθούν.

Το μεταναστευτικό έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο ζήτημα της προεκλογικής ατζέντας, όπως απέδειξε και η χθεσινή διπλή επίσκεψη όμως με τα σημερινά δεδομένα δεν διαφαίνεται προοπτική διαμόρφωσης μιας κοινά αποδέκτης στρατηγικής αντιμετώπισης του ακριβώς επειδή οι απόψεις είναι τόσο διαφορετικές. Όπως και σε όλα τα υπόλοιπα μεγάλα ζητήματα.

Επιμέλεια: Φοίβη Πετροπούλου

Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος