ΗΠΑ – Καλιφόρνια: Θα πληρώνουν οι εργοδότες αποζημίωση όταν προσβάλλονται από Covid-19 οι συγγενείς υπαλλήλων τους;

Στην εξέταση μιας προσφυγής θα προχωρήσει το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, βάσει της οποίας οι εργοδότες θα πρέπει να λογοδοτούν όταν οι υπάλληλοί τους προσβάλλονται από την Covid-19 στον χώρο εργασίας τους, μεταδίδοντάς την στους συγγενείς τους.

Συγκεκριμένα, η Κόρμπι Κουσιέμπα είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη της Πολιτείας αυτής υποστηρίζοντας ότι ασθένησε σοβαρά αφού ο σύζυγός της εκτέθηκε στον ιό SARS-CoV-2 στον χώρο εργασίας του, στην εταιρεία Victory Woodworks του Σαν Φρανσίσκο.

Προ διετίας, στη μήνυσή της, η Κουσιέμπα κατηγορούσε την εταιρεία για αμέλεια και για «δημόσια όχληση» επειδή δεν έλαβε μέτρα ασφαλείας ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της Covid-19.

Ακολούθως η γυναίκα άσκησε έφεση αφού ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε ότι οι αξιώσεις της καλύπτονται από την αποζημίωση που δικαιούνται οι εργαζόμενοι και η ίδια δεν μπορεί να μηνύσει την εταιρεία.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι αν επιτραπεί να θεωρούνται υπόλογοι οι εργοδότες για τέτοιες περιπτώσεις, τότε όχι μόνο οι συγγενείς και οι φίλοι των υπαλλήλων τους αλλά και οποιοσδήποτε άλλος προσβληθεί θα μπορεί να τους ζητά αποζημίωση. Παρόμοιες αγωγές έχουν κατατεθεί σε βάρος εταιρειών, όπως οι Amazon.com, Walmart, McDonald’s και Royal Caribbean Cruises.

Πριν από τρεις μήνες σχεδόν, τον Απρίλιο, το 9ο Εφετείο ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας να αποφανθεί αν η αποζημίωση των εργαζομένων καλύπτει και την ασθένεια των συγγενών τους και αν οι εργοδότες δεσμεύονται από το νόμο να εμποδίσουν την εξάπλωση της Covid-19. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί επί των νομικών θεμάτων και θα αφήσει το 9ο Εφετείο να κρίνει την υπόθεση της Κουσιέμπα.

Τον ίδιο μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας αρνήθηκε να εξετάσει μια απόφαση πολιτειακού Εφετείου το οποίο έκρινε ότι μια εργαζόμενη της σοκολατοβιομηχανίας See’s Candies Inc, ο σύζυγος της οποίας πέθανε αφού εκείνη του μετέδωσε την Covid-19, μπορεί να μηνύσει την εταιρεία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος