ΗΠΑ: Η μεταβαλλόμενη διεθνής ισορροπία δυνάμεων στη συνάντηση Στόλτενμπεργκ – Όστιν

Ουάσιγκτον, Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιενς Στολτενμπεργκ είχε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν, λίγο πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση του ΓΓ της βορειοατλαντικής Συμμαχίας με τον Πρόεδρο Τζο Μπαιντεν.

Οι δύο άντρες από το Πεντάγωνο αναφέρθηκαν στην διεθνή ισορροπία δυνάμεων που μεταβάλλεται διαρκώς και στην ανάγκη ενίσχυσης της Συμμαχίας. “Βλέπουμε την άνοδο της Κίνας. Βλέπουμε τη Ρωσία να συνεχίζει τις επιθετικές ενέργειες εναντίον των συμμάχων του ΝΑΤΟ, και των γειτόνων μας, στον κυβερνοχώρο, με υβριδικά μέσα. Βλέπουμε τον τρόπο που έδρασαν εναντίον της Ουκρανίας με την επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος” είπε ΓΓ του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε “πρέπει να επενδύσουμε στην ασφάλειά μας για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να αποτελούμε μια αξιόπιστη αποτρεπτική και αμυντική δύναμη σε έναν πιο απρόβλεπτο και ανταγωνιστικό κόσμο”. Ο κ. Στολτενμπεργκ αναφερόμενος στην απόφαση Μπάιντεν για πλήρη απόσυρση από το Αφγανιστάν είπε “το μήνυμά μου είναι ότι θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη στους Αφγανούς με τη συνεχιζόμενη πολιτική παρουσία μας στην χώρα, με συνεχή χρηματοδότηση και κατάρτιση των δυνάμεων του Αφγανιστάν και βοηθώντας στη συντήρηση κρίσιμων υποδομών όπως το αεροδρόμιο”.

Από την πλευρά του ο κ Οστιν αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία «ΝΑΤΟ 2030» που έχει στόχο να διατηρήσει τη Συμμαχία ισχυρή στρατιωτικά και ισχυρότερη πολιτικά την δεκαετία που διανύουμε. “Επικεντρωνόμαστε στην αποτροπή αλλά είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε και να κερδίσουμε εάν η αποτροπή αποτύχει” είπε ο κ Οστιν προσθέτοντας “θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Συμμαχία έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει και να προσαρμοστεί αναλόγως.” Αναφερόμενος στο Αφγανιστάν είπε “η απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ από τη χώρα προχωρά κανονικά και οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες να βοηθήσουν τους εταίρους για την επίλυση των οποίων προβλημάτων.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος