ΗΠΑ: Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας

Στην αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις, στο θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας αναφέρθηκαν Γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα κατά την ακρόαση των υφυπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας με θέμα την διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ρόμπερτ Μενέντεζ ανέφερε ότι οι επιφυλάξεις της Τουρκίας εξυπηρετούν μόνο τον Πούτιν και κανέναν άλλον, ενώ τόνισε ότι “στην πραγματικότητα η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν ήδη ευθυγραμμιστεί με τις πολιτικές των ΗΠΑ σε ό,τι έχει να κάνει με το ΡΚΚ, το SDF και τον αγώνα εναντίον του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Επομένως, είναι ανειλικρινές, να παροτρύνουμε και τις τρεις χώρες να συνεργαστούν. Δεν ξέρω τι ακριβώς προσπαθεί να αποσπάσει η Τουρκία από την Σουηδία και την Φιλανδία. Αλλά τελικά αυτό είναι το θέμα, θέλει να πάρει ανταλλάγματα. Και ίσως αν μπούμε στο παιχνίδι και εμείς, να επιχειρήσουν να αποσπάσουν ανταλλάγματα και από εμάς. Αυτό θα είναι κάτι στο οποίο θα είμαι κάθετα αντίθετος. Δεν χρειαζόμαστε καμία παραχώρηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δύο μεγάλες δημοκρατίες”.

Ο κ. Μενέντεζ απευθυνόμενος στην Υφυπουργό Εξωτερικών Κάρεν Ντόνφριντ άφησε αιχμές για την συνολικότερη στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ “θα ήθελα να τονίσω απλώς για την ιστορία ότι στα περίπου 30 χρόνια που ασχολούμαι με την εξωτερική πολιτική, ένα από τα πράγματα που με ενοχλούν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στη κυβέρνηση, είναι ότι καλούμε όλα τα μέρη να κάνουν κάτι, όταν στο τέλος της ημέρας δεν είναι όλα τα μέρη υπεύθυνα για τη σύγκρουση ή το ζήτημα ή το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε”.

Παίρνοντας τον λόγο ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Ρεπουμπλικάνος Τζιμ Ρις, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι οι ΗΠΑ σε αυτή την φάση δεν εμπλέκονται στις συζητήσεις επίλυσης του προβλήματος που έχει προκύψει με την ενταξιακή πορεία των δυο χωρών, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει καμία παρανόηση για το πόσο σοβαρό είναι το θέμα και για το ότι το αδιέξοδο πρέπει να αρθεί άμεσα χωρίς καμία καθυστέρηση.

Ο Γερουσιαστής Κρις Βαν Χολεν ανέφερε σχετικά ότι “πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στις λεγόμενες «ανησυχίες» της Τουρκίας για τις θέσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Μιλάμε συγκεκριμένα για τις ανησυχίες του προέδρου Ερντογάν σχετικά με την υποστήριξη του SDF και στοιχείων που συνεργάζονται με το SDF. Η Σουηδία έχει ήδη περάσει νόμο που χαρακτηρίζει το PKK τρομοκρατική οργάνωση. Επομένως, είναι ευθυγραμμισμένη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους περισσότερους εταίρους μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν ισχυρός εταίρος με το SDF στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Επομένως, για να είμαι ξεκάθαρος, θέλω να λύσουμε αυτό το θέμα, αλλά θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές στον πρόεδρο Ερντογάν ότι η Τουρκία επικρίνει τη Σουηδία και τη Φινλανδία για ενέργειες που έχει κάνει και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει επίσης να εκδοθεί ο Γκιουλέν. Είμαστε μια χώρα που αναγνωρίζει το κράτος δικαίου. Το ίδιο και η Σουηδία και η Φινλανδία. Και επίσης ξέρετε, είχαμε ανησυχίες εδώ (στο Κογκρέσο) για την ανάπτυξη των ρωσικών S-400 από την Τουρκία και έχουμε αναλάβει δράση σε αυτήν την επιτροπή στο Κογκρέσο. Θέλω, λοιπόν, να υποστηρίξω τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι θέσεις Σουηδίας και η Φινλανδίας είναι σχεδόν στην ίδια γραμμή με τη θέση που των ΗΠΑ”.

Ουάσιγκτον/Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος