ΗΠΑ: Αποζημιώσεις 42 εκατ. $ για εσπεριδοειδή που κατέστρεψε η πολιτεία της Φλόριντα

Δεκαέξι χρόνια μετά την έναρξη δικαστικής διαμάχης, περίπου 18.000 ιδιοκτήτες ακινήτων στην κεντρική Φλόριντα των ΗΠΑ θα λάβουν συνολικά πάνω από 42 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση από την πολιτεία της Φλόριντα για την καταστροφή των εσπεριδοειδών τους κατά τη διάρκεια προσπάθειας εξάλειψης μιας επιβλαβούς ασθένειας των εσπεριδοειδών.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κομητεία Όραντζ θα λάβουν περίπου 700 δολάρια για κάθε υγιές δέντρο που καταστράφηκε, με εντολή δικαστηρίου στο Ορλάντο. Δικαστική απόφαση του 2014 είχε εκτιμήσει την αξία κάθε υγιούς δέντρου στα 344 δολάρια, όμως τα τέλη και οι τόκοι με τα χρόνια διπλασίασαν την πληρωμή ανά δέντρο.

Περισσότερα από 60.000 μη μολυσμένα δέντρα καταστράφηκαν στην Κομητεία Όραντζ μεταξύ του 2002 και του 2006, κατά την προσπάθεια του Υπουργείου Γεωργίας και Υπηρεσιών Καταναλωτών της Φλόριντα να καταπολεμήσει ασθένεια των εσπεριδοειδών.

Το Υπουργείο Γεωργίας και Εξυπηρέτησης Καταναλωτών της Φλόριντα είχε υποστηρίξει ότι τα δέντρα των ιδιοκτητών ακινήτων δεν άξιζαν για αποζημίωση. Στο πλαίσιο του προγράμματός του, υγιή δέντρα που βρίσκονταν σε απόσταση 580 μέτρων από ένα μολυσμένο δέντρο καταστράφηκαν για να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας.

Ως αποζημίωση, η πολιτεία στη δεκαετία του 2000 προσέφερε στους ιδιοκτήτες κατοικιών της Φλόριντα δωροκάρτες Walmart 100 δολαρίων για το πρώτο τους δέντρο που καταστράφηκε και 55 δολάρια για κάθε επιπλέον δέντρο. Στις περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες κατοικιών αντιστάθηκαν, οι αρχές απείλησαν με σύλληψη ή εξέδωσαν εντάλματα για να εισέλθουν σε ιδιωτική ιδιοκτησία και να καταστρέψουν δέντρα.

Το νομοθετικό Σώμα της Φλόριντα ενέκρινε πληρωμές για τους ιδιοκτήτες σπιτιών της Κομητείας Όραντζ το 2021.

Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στις κομητείες Μπρόουαρντ, Λι και Παλμ Μπιτς κέρδισαν ομαδικές αγωγές κατά του κράτους για τα κατεστραμμένα δέντρα τους, ενώ οι αποζημιώσεις διέφεραν ανάλογα με την κομητεία.

Πηγή: The Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος