ΗΠΑ: Αποκαθίστανται οι πτήσεις μετά την παράλυση του συστήματος ΝΟΤΑΜ

Array

Οι αεροπορικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι οι πτητικές λειτουργίες «επανέρχονται σταδιακά» σε ολόκληρη τη χώρα μετά από μια ολονύκτια διακοπή των συστημάτων που καθήλωσε τις αναχωρήσεις.

«Οι λειτουργίες της εναέριας κυκλοφορίας επανέρχονται σταδιακά σε όλες τις ΗΠΑ», ανέφερε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) στο Twitter. «Η στάση εδάφους έχει αρθεί. Συνεχίζουμε να εξετάζουμε την αιτία του αρχικού προβλήματος».

Η FAA είχε δώσει νωρίτερα εντολή στις αεροπορικές εταιρείες να διακόψουν όλες τις αναχωρήσεις εσωτερικού μετά τη βλάβη του συστήματος ειδοποίησης των πιλότων.

Η FAA ανέφερε λίγο πριν από τις 8:30 π.μ. (15:30 ώρα Ελλάδας) ότι οι αναχωρήσεις ξανάρχισαν στα αεροδρόμια του Νιούαρκ και της Ατλάντα «λόγω της συμφόρησης της εναέριας κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές. Αναμένουμε ότι οι αναχωρήσεις θα ξαναρχίσουν στα άλλα αεροδρόμια στις 9 π.μ.».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στο υπουργείο Μεταφορών να διερευνήσει τη διακοπή και δήλωσε ότι η αιτία της βλάβης είναι άγνωστη προς το παρόν. Ερωτηθείς εάν πίσω από τη διακοπή βρισκόταν επίθεση στον κυβερνοχώρο, ο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο: «Δεν γνωρίζουμε».

Η FAA δήλωσε ότι εργάζεται για την αποκατάσταση ενός συστήματος που προειδοποιεί τους πιλότους για κινδύνους και αλλαγές στις εγκαταστάσεις και τις διαδικασίες των αεροδρομίων, και το οποίο είχε σταματήσει να επεξεργάζεται τις ενημερωμένες πληροφορίες.

«Η FAA εξακολουθεί να εργάζεται για την πλήρη αποκατάσταση του συστήματος Ειδοποιήσεων για Αποστολές Αεροπορίας (NOTAM) μετά από διακοπή λειτουργίας. Ενώ ορισμένες λειτουργίες αρχίζουν να επανέρχονται σε λειτουργία, οι λειτουργίες του Εθνικού Συστήματος Εναέριου Χώρου παραμένουν περιορισμένες», ανέφερε η FAA στο Twitter.

ΗΠΑ: Αποκαθίστανται οι πτήσεις μετά την παράλυση του συστήματος ΝΟΤΑΜ
(AP Photo/Patrick Semansky)

Συνολικά 3.704 αμερικανικές πτήσεις είχαν καθυστερήσει μέχρι τις 8:39 π.μ. (15:39 ώρα Ελλάδας), έδειξε ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων FlightAware. Άλλες 656 είχαν ακυρωθεί μετά τις 8:39 π.μ.

Οι μετοχές των αμερικανικών αερομεταφορέων σημείωσαν πτώση κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση της Τετάρτης. Η Southwest Airlines σημείωνε πτώση 2,4%, ενώ οι Delta Air Lines Inc, United Airlines και American Airlines σημείωναν πτώση περίπου 1%.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος