Ινδία: Κύμα καύσωνα στο Νέο Δελχί προκαλεί πυρκαγιές σε χωματερές

Μάχη με τις φλόγες  στις χωματερές δίνουν έως και σήμερα, 28/4,  οι πυροσβέστες στο Νέο Δελχί. Παλεύουν  να θέσουν υπό έλεγχο μια πυρκαγιά που ξέσπασε πριν τρεις ημέρες σε τεράστια χωματερή στην ινδική πρωτεύουσα.  Την ίδια ώρα το βόρειο τμήμα της Ινδίας υποφέρει από κύμα ακραίου καύσωνα.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η θερμοκρασία στο Νέο Δελχί σήμερα ενδέχεται να φτάσει έως και τους 46 βαθμούς Κελσίου. Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει και έχουν συμβουλεύσει τους ευάλωτους πολίτες να αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι τους.

Το πρωί περίπου 30 πυροσβέστες μάχονταν ακόμη με τις φλόγες σε περιοχές της χωματερής όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη. Υπάρχουν εκτιμήσεις από αξιωματούχους πως η πυρκαγιά θα έχει τεθεί υπό έλεγχο ως την Παρασκευή.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα από την πυρκαγιά, ενώ οι αρχές ερευνούν τα αίτιά της.

Όλη τη νύχτα τουλάχιστον 10 πυροσβεστικά οχήματα προσπαθούσαν να ελέγξουν τη φωτιά που κατακαίει ένα βουνό απορριμμάτων ύψους 60 μέτρων στην Μπάλσουα, στο βόρειο Νέο Δελχί, ενώ ο πυκνός καπνός που εκλύεται επιδεινώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης.

Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σύνθετο αν στις παραμέτρους προστεθεί και το γεγονός ότι η μεγαλούπολη των περισσότερων από 20 εκατομμύριων κατοίκων δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για τη διαχείριση των 12.000 τόνων απορριμμάτων που παράγονται καθημερινά.

Τρεις άλλες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε λιγότερο από ένα μήνα στη μεγαλύτερη χωματερή της ινδικής πρωτεύουσας, τη Γκαζιπούρ, ένα τεράστιο βουνό απορριμμάτων ύψους 65 μέτρων.

Ειδικοί αποδίδουν τις πυρκαγιές αυτές στον καύσωνα που πλήττει την πόλη.

Στο Νέο Δελχί καταγράφονται από τον Μάρτιο θερμοκρασίες πολύ πάνω από τις κανονικές. Στην πόλη καταγράφηκε τον περασμένο μήνα ανώτατη θερμοκρασία 40,1 βαθμών Κελσίου, η υψηλότερη που έχει καταγραφεί για τον μήνα αυτό από το 1946.

Τα κύματα καύσωνα έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 6.500 ανθρώπων στην Ινδία από το 2010 και οι επιστήμονες αποδίδουν την αύξηση στη συχνότητα και την ένταση του φαινομένου στην κλιματική αλλαγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος