Ινδία και Μπαγκλαντές σε συναγερμό για το μεγα-φράγμα που σχεδιάζει να κατασκευάσει το Πεκίνο

Σύνοψη
  • Για το Πεκίνο αντιπροσωπεύει μια τεράστια πηγή για καθαρή ενέργεια, θέσεις εργασίας και μια δυναμική τόνωση για την επιβραδυνόμενη οικονομία της χώρας
  • Ινδία και Μπαγκλαντές φοβούνται ότι το έργο θα επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους που βασίζονται στον Βραχμαπούτρα για άρδευση, υδροηλεκτρική ενέργεια και πόσιμο νερό

Η Κίνα ξεκίνησε τις εργασίες κατασκευής ενός φράγματος στον ποταμό Γιαρλούνγκ Ζανγκμπό που, όπως λέει, θα είναι το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο στον κόσμο. Το κόστος του θα ανέλθει σε ύψος 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα παράγει ετησίως ηλεκτρική ενέργεια αρκετή για να ηλεκτροδοτεί ολόκληρη τη Βρετανία για ένα χρόνο.

Το φιλόδοξο σχέδιο επισκιάζει ακόμη και το πανίσχυρο Φράγμα των Τριών Φαραγγιών, το οποίο είναι σήμερα το μεγαλύτερο στον κόσμο και για το Πεκίνο αντιπροσωπεύει μια τεράστια πηγή για καθαρή ενέργεια, θέσεις εργασίας και μια δυναμική τόνωση για την επιβραδυνόμενη οικονομία της χώρας.

Ινδία και Μπαγκλαντές σε συναγερμό για το μεγα-φράγμα που σχεδιάζει να κατασκευάσει το Πεκίνο
(AP Photo/Greg Baker)

Όμως για τις γειτονικές χώρες στα κατάντη τμήματα του ποταμού (τα τμήματα που βρίσκονται προς τις εκβολές), αναζωπυρώνει παλιές ανησυχίες σχετικά με την επάρκεια των υδάτων: ο Γιαρλούνγκ Ζανγκμπό γίνεται ο ποταμός Βραχμαπούτρα στην Ινδία και το Μπαγκλαντές όπου εκβάλει και αποτελεί το μέσο διαβίωσης για εκατομμύρια ανθρώπους.

Το έργο

Το σχέδιο περιλαμβάνει πέντε φράγματα κατά μήκος μιας απόστασης 50 χιλιομέτρων, όπου ο ποταμός κατηφορίζει 2.000 μέτρα από το Οροπέδιο του Θιβέτ. Το έργο θα αρχίσει να παράγει ενέργεια στις αρχές προς τα μέσα της δεκαετίας του 2030, αλλά πέρα από αυτό και το κόστος, η Κίνα δεν έχει δημοσιεύσει άλλες πληροφορίες σχετικά με το πώς σκοπεύει να κατασκευάσει και να εκμεταλλευτεί το έργο.

Οι ανησυχίες

Αυτή η έλλειψη πληροφοριών επιδεινώνει τους φόβους σχετικά με την ασφάλεια και την επάρκεια των υδάτων στην Ινδία και το Μπαγκλαντές, οι οποίες βασίζονται στον Βραχμαπούτρα για άρδευση, υδροηλεκτρική ενέργεια και πόσιμο νερό.

Ο πρωθυπουργός του ινδικού κρατιδίου Αρουνάτσαλ Πραντές, το οποίο συνορεύει με την Κίνα, δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι το φράγμα θα μπορούσε να στεγνώσει το 80% του ποταμού που διέρχεται από την περιοχή, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να πλημμυρίσει κατάντη περιοχές, όπως η γειτονική πολιτεία Άσαμ.

Ινδία και Μπαγκλαντές σε συναγερμό για το μεγα-φράγμα που σχεδιάζει να κατασκευάσει το Πεκίνο
(AP Photo/Anupam Nath)

Σύμφωνα με τον Μάικλ Στέκλερ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, εκτός από το νερό, το φράγμα θα σημαίνει επίσης λιγότερα ιζήματα που ρέουν κατάντη, τα οποία μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τη γεωργία στις πεδιάδες κατάντη.

Τη δεκαετία του 1960, η Ινδία και η Κίνα έφτασαν σε περιφερειακή σύρραξη σ’ αυτήν την περιοχή και η έλλειψη διαφάνειας από το Πεκίνο έχει ενισχύσει τις εικασίες ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το φράγμα για να διακόψει την παροχή νερού αν προκύψει κάποια μελλοντική σύγκρουση, σύμφωνα με τον Σαγιανανγκσού Μοντάκ, ειδικό στις αρδευτικές σχέσεις Ινδίας-Κίνας στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

«Η κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου στον ποταμό Γιαρλούνγκ Ζανγκμπό είναι θέμα που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των κυρίαρχων υποθέσεων της Κίνας», δήλωσε την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου, προσθέτοντας ότι το φράγμα θα παρέχει καθαρή ενέργεια και θα αποτρέπει τις πλημμύρες.

«Η Κίνα έχει επίσης πραγματοποιήσει την απαραίτητη επικοινωνία με τις κατάντη χώρες σχετικά με τις υδρολογικές πληροφορίες, τον έλεγχο των πλημμυρών και τη συνεργασία για τον μετριασμό των καταστροφών που σχετίζονται με το έργο στον ποταμό Γιαρλούνγκ Ζανγκμπό», ανέφερε το υπουργείο.

Υπερβολικοί οι φόβοι;

Για τον Μόντακ, ο αντίκτυπος του φράγματος στις κατάντη ροές έχει υπερεκτιμηθεί, εν μέρει επειδή το μεγαλύτερο μέρος του νερού που εισέρχεται στο Βραχμαπούτρα προέρχεται από τις βροχοπτώσεις των μουσώνων νότια των Ιμαλαΐων και όχι από την Κίνα, αλλά και από το γεγονός ότι τα σχέδια του Πεκίνου αφορούν ένα υδροηλεκτρικό έργο με βάση τον ρου του ποταμού, που σημαίνει ότι το νερό θα ρέει κανονικά κατά μήκος της συνήθους πορείας του Βραχμαπούτρα.

Ινδία και Μπαγκλαντές σε συναγερμό για το μεγα-φράγμα που σχεδιάζει να κατασκευάσει το Πεκίνο
(AP Photo/Anupam Nath)

Σεισμογενής περιοχή

Άλλοι φόβοι προέρχονται από το γεγονός ότι το φράγμα θα κατασκευαστεί σε σεισμογενή ζώνη, η οποία είναι επίσης επιρρεπής σε κατολισθήσεις, πλημμύρες παγετωνικών λιμνών και καταιγίδες. Η μαζική κατασκευή φραγμάτων στην περιοχή προκαλεί ανησυχίες στους ειδικούς σχετικά με την ασφάλεια, ιδιαίτερα μετά και τον καταστροφικό σεισμό στο Θιβέτ στις αρχές του έτους.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος