Ιατρίδης – Αμυντικός αναλυτής: Ο Πούτιν δημιουργεί τετελεσμένο στην Ουκρανία και καλεί σε διάλογο για νομιμοποίησή του

“Η Ρωσία ακολούθησε τη μέθοδο του σαλαμιού. Έκανε το πρώτο βήμα, αναγνώρισε την αυτονομία και την ανεξαρτησία των “δύο δημοκρατιών” στη συνέχεια είδε αντιδράσεις, πως δεν υπάρχει πρόθεση από τη Δύση να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο και προχώρησε στο δεύτερο σχέδιο  -το οποίο απ΄ότι φαίνεται το είχε προγραμματίσει  – και αφού εισέβαλε πλέον στην Ουκρανία, που στόχο έχει να την αποστρατικοποιήσει, να ανατρέψει την κυβέρνηση και να βάλει δική του ελεγχόμενη φιλορωσική,  στη συνέχεια να κάνει διάλογο με τη Δύση για νομιμοποίηση των τετελεσμένων” εκτίμησε ο Κώστας Ιατρίδης, πτέραρχος- αμυντικός αναλυτής για την ουκρανική κρίση και τη ρωσική εισβολή.

“Την ίδια τακτική ακολουθεί και ο Ερντογάν” επεσήμανε. “Δημιουργώ ένα τετελεσμένο και στη συνέχεια καλώ τα συμβαλλόμενα μέρη να τα συζητήσουμε προκειμένου να νομιμοποιήσουμε τα τετελεσμένα”. Αυτός είναι ο στόχος του Πούτιν.

“Αυτή τη στιγμή ο Πούτιν δεν βλέπει την Ουκρανία ως σύνορο. Βλέπει τη Δυτική Ουκρανία, που είχε βλέψεις προς την Δύση, ως έναν κίνδυνο για την εθνική του ασφάλεια και αυτή ήταν και η κόκκινη γραμμή που έθεσε, ότι σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα αντιδράσει. Διότι δεν θέλει μια δυτικόστροφη Ουκρανία, η οποία στην ουσία θα σημαίνει Δημοκρατία” σημείωσε.

“Εάν άφηνε την Ουκρανία να πάει προς τη Δύση αυτό θα δημιουργούσε ένα ντόμινο και στις άλλες δημοκρατίες των κρατών που είναι στον Καύκασο, του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν και δεν θα μπορούσε να ασκήσει την επιρροή του σε αυτές και η Ρωσία δεν θα μπορούσε να γίνει μια υπερδύναμη, μια αυτοκρατορία” εκτίμησε.

“Αυτό επιδίωκε και εκμεταλλεύεται την αδυναμία της Ευρώπης, την απομάκρυνση της Αμερικής από το Αφγανιστάν και βρήκε την κατάλληλη στιγμή για να δημιουργήσει αυτή την κρίση” σημείωσε.

“Με την ανοχή των ΗΠΑ έγινε η Ουκρανική κρίση” τόνισε και πρόσθεσε πως  “Αυτό δεν σημαίνει πως η ενέργεια του Πούτιν δεν είναι καταδικαστέα. Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει την εθνική κυριαρχία και σαφώς πρέπει να υποστεί κυρώσεις”.

Στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης εκτίμησε πως “Πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα και προς την Τουρκία γιατί και αυτή έχει αναθεωρητικές τάσεις και η χώρα μας καλώς κάνει και συντάσσεται με τη Δύση – είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε – και αυτό είναι το συμφέρον της.

“Από την άλλη θα πρέπει να ετοιμάσει μια επιθετική διπλωματία ούτως ώστε να αντιστρέψει αυτή την Ουκρανική κρίση προς την Τουρκία και να ζητήσει να επιβληθούν κυρώσεις” εκτίμησε .

Και υπενθύμισε “Γιατί μην ξεχνάμε ότι το πρώτο τετελεσμένο που δημιουργήθηκε ήταν η εισβολή στην Κύπρο το 1974, αναγνώριση του ψευδοκράτους και τότε η Δύση δυστυχώς ήταν απούσα. Όπως και με την Γιουγκοσλαβία και με την Κριμαία”.

“Όποιες κυρώσεις και να επιβάλει η Ε.Ε θα αργήσουν να υλοποιηθούν. Στο μεσοδιάστημα τι γίνεται;” αναρωτήθηκε.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος