IAEA: Ανησυχία για πιθανή υπάρξη πυρηνικού υλικού σε αδήλωτη τοποθεσία στο Ιράν

Μεγάλη ανησυχία για πιθανή ύπαρξη πυρηνικού υλικού σε αδήλωτη τοποθεσία στο Ιράν εξέφρασε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), σε έκθεσή της που θα εξετασθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Υπηρεσίας την ερχόμενη εβδομάδα.

Το Ιράν επιβεβαίωσε την Τρίτη την έναρξη ισχύος του περιορισμού των επιθεωρήσεων της IAEA επί των δραστηριοτήτων του πυρηνικού του προγράμματος, αφού εξέπνευσε η προθεσμία που έθεσε η Τεχεράνη για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

Η IAEA έχει επισημάνει την αδήλωτη ιρανική τοποθεσία σε έκθεση που είχε συντάξει τον Νοέμβριο, κρίνοντας τις εξηγήσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας «αναξιόπιστες». Πρόκειται για μια αποθήκη στην περιοχή Τουρκουζαμπάμ, στην επαρχία της Τεχεράνης.

«Η ύπαρξη σωματιδίων φυσικού ουρανίου ανθρωπογενούς προέλευσης (που προκύπτουν από ανθρώπινες δραστηριότητες), που δεν δηλώθηκαν από το Ιράν, αντιπροσωπεύει ξεκάθαρα την παρουσία πυρηνικού υλικού ή/και εξοπλισμού μολυσμένου με πυρηνικό υλικό σε αυτήν την τοποθεσία», σημειώνεται στην έκθεση.

«Μετά από 18 μήνες, το Ιράν δεν έχει ακόμη παράσχει τις απαραίτητες, πλήρεις και τεχνικά αξιόπιστες εξηγήσεις», συνεχίζει η Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι ο γενικός διευθυντής της, Ραφαέλ Γκρόσι, που επισκέφθηκε την Τεχεράνη αυτό το Σαββατοκύριακο, επανέλαβε «την ανησυχία του για την έλλειψη προόδου» στο θέμα.

Η Τεχεράνη συνεχίζει επίσης να συσσωρεύει ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού, σε ποσότητες που ξεπερνούν σήμερα 14 φορές το επιτρεπόμενο όριο που έθετε η διεθνής συμφωνία του 2015, σύμφωνα με την έκθεση.

Στις 16 Φεβρουαρίου, η ποσότητα αυτή ήταν 2.967,8 κιλά έναντι ενός ανώτατου ορίου 202,8 κιλών (ή 300 κιλά εξαφθοριούχου ουρανίου (UF6)). Στην προηγούμενη έκθεση, αυτό το απόθεμα ήταν 2.442,9 κιλά.

Απαντώντας στην αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018 από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και στην επαναφορά κυρώσεων της Ουάσινγκτον κατά του Ιράν, η Τεχεράνη εγκατέλειψε προοδευτικά από το 2019 πολλούς από τους περιορισμούς που είχε αποδεχθεί να επιβάλει στο πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη χώρα.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος