“Η υγεία αποτελεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό και πρέπει να διατηρηθεί παντού” – Βίντεο μήνυμα του Mario Draghi στο Global Covid-19 Summit

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Mario Draghi παρενέβη με βίντεο μήνυμα στο “Global Covid-19 Summit: Ending the Pandemic and Building Back Better Health Security to Prepare for the Next” στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ.

Ο Draghi ξεκίνησε λέγοντας πως “η παγκόσμια συνεργασία είναι απαραίτητη για τον τερματισμό αυτής της πανδημίας και την πρόληψη μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας”. 

Επίσης υπενθύμισε πως “η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την Υγεία που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στη Ρώμη είναι ένα καλό παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτύχει η αποτελεσματική πολυμέρεια” κατά τη διάρκεια της οποίας “Κράτη και φαρμακευτικές εταιρείες δεσμεύτηκαν για δόσεις εμβολίων και χρηματοδότηση για ευάλωτες χώρες”.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε πως “στη Διακήρυξη της Ρώμης δεσμευτήκαμε για μια σειρά κοινών αρχών για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη απειλή για την υγεία”.

Αποτέλεσμα της Διακήρυξης είναι μια “μεγάλη πρόοδο από τότε” αφού “πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν πλήρως παγκοσμίως” και “σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ακόμη είναι μερικώς εμβολιασμένοι”. Παρόλα αυτά “εξακολουθούμε να είμαστε μάρτυρες μεγάλων ανισοτήτων στη διαθεσιμότητα των εμβολίων παγκοσμίως”.

Σύμφωνα με τον Draghi “οι πολυμερείς μηχανισμοί, όπως το ACT-Accelerator και το COVAX, παραμένουν οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την παράδοση των εμβολίων” και θα πρέπει “να τηρήσουμε τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει σε αυτά τα προγράμματα και να είμαστε έτοιμοι και για πιο γενναιόδωρα” αλλά και “να προσφέρουμε επαρκή υλικοτεχνική υποστήριξη για να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια θα φτάσουν σε εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο”.

Ο Mario Draghi τόνισε τον ρόλο της Ιταλίας: “Στη Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία, η Ιταλία δεσμεύτηκε να προσφέρει δωρεάν 15 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους, κυρίως μέσω του COVAX. Σχεδόν τα μισά από αυτά έχουν ήδη διανεμηθεί” και ανακοίνωσε πως “είμαστε έτοιμοι να τριπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας” φτάνοντας τις 45 εκατομμύρια δόσεις “μέχρι το τέλος του έτους”.

Υπήρξε μια αναφορά στις προετοιμασίες για τις μελλοντικές πανδημίες, με τη διεύρυνση της ικανότητας παραγωγής εμβολίων και όλων των ιατρικών εργαλείων παγκοσμίως, και ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες χώρες.

Επίσης ο Ιταλός πρωθυπουργός υπενθύμισε πως “μία από τις αδυναμίες στην παγκόσμια αντίδρασή μας στην πανδημία του Covid-19 ήταν ο ανεπαρκής συντονισμός μεταξύ υγειονομικών και οικονομικών αρχών” και τόνισε πως η Ιταλία, ως Προεδρία της G20, σκοπεύει να δημιουργήσει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Υγείας και Οικονομικών, ένα δομημένο φόρουμ το οποίο “θα ενισχύσει την παγκόσμια συνεργασία στη διακυβέρνηση και τη χρηματοδότηση για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των πανδημιών” και συγκεκριμένα “τη συνεργασία μεταξύ της G20, της ΠΟΥ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων Διεθνών Οργανισμών.”

Τέλος, ο Mario Draghi υπογράμμισε πως “η υγεία αποτελεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό και πρέπει να διατηρηθεί παντού” και τόνισε πως “η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της G20 στη Ρώμη θα βασιστεί στο σημερινό αποτέλεσμα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος