Στη Ρώμη η Σύνοδος Κορυφής για την Παγκόσμια Υγεία

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα το απόγευμα 21 Μαΐου πραγματοποιείται στη Ρώμη η Σύνοδος Κορυφής για την Παγκόσμια Υγεία. Πρόκειται για μια σημαντική διοργάνωση που θέλει την Συνάντηση των Κρατών του G20, μαζί με προσκεκλημένους ηγέτες, επικεφαλείς διεθνών και τοπικών οργανισμών αλλά και εκπροσώπους των παγκόσμιων φορέων υγείας. Οι διαδικτυακά παρευρισκόμενοι φορείς θα μοιραστούν “μαθήματα” από την πανδημία CoViD-19, με ύστατο σκοπό αυτής της Συνόδου Κορυφής να αναπτυχθούν και να εγκριθούν οι αρχές της «Διακήρυξης της Ρώμης».

Οι εν λόγω αρχές μπορούν να αποτελέσουν μια ισχυρή πυξίδα, όπως αναφέρει η σελίδα της Ιταλικής Κυβέρνησης “για περαιτέρω πολυμερή συνεργασία και κοινή δράση για την πρόληψη μελλοντικών παγκόσμιων κρίσεων στον τομέα της υγείας και για μια κοινή δέσμευση για την οικοδόμηση ενός υγιούς, ασφαλέστερου, δικαιότερου και πιο βιώσιμου κόσμου.”

Η Σύνοδος Κορυφής θα βασιστεί στα εξής σημαντικά θέματα:

  • το Coronavirus Global Response, ένας μαραθώνιος δέσμευσης που πέρυσι συγκέντρωσε περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ από δωρητές παγκοσμίως για καθολική πρόσβαση σε θεραπείες, δοκιμές και εμβόλια
  • το υπάρχον έργο των πολυμερών θεσμών και πλαισίων, ιδίως του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Διεθνών Κανονισμών Υγείας
  • περαιτέρω πρωτοβουλίες και διαδικασίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λαμβάνουν χώρα στα G20 και G7

Η μέρα θα εξελιχθεί με το ακόλουθο πρόγραμμα.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ονόματι pre-Summit, θα ξεκινήσει στις 12 τοπική ώρα, με χαιρετιστήριο μήνυμα των κ.κ. Ντράγκι και φον ντερ Λάιεν, από τους λίγους ηγέτες και φορείς που θα παραβρεθούν αυτοπροσώπως, και με παρέμβαση του τέως Πρωθυπουργού της Ιταλίας Καθ. Μάριο Μόντι (Επικεφαλής της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής της Υγείας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης), του Μπίλ Γκέιτς (Ίδρυμα Μελίσσα και Μπίλ Γκέιτς) και της Στέλλας Κυριακίδη (Επίτροπος για την Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων).

Το δεύτερο και κύριο μέρος του Summit θα φιλοξενήσει παρεμβάσεις και παρουσιάσεις από σπουδαία πρόσωπα διεθνούς κύρους, όπως των επικεφαλείς των χωρών του G20, την Πρωθυπουργό της Νορβηγίας κα. Έλνα Σόλμπεργκ και τον Πρόεδρο του ΠΟΥ κ. Γκεμπρεγιέσους. Οι ομιλίες θα κλείσουν με τους κκ. Ντράγκι και φον ντερ Λάιεν και με την έγκριση της Διακήρυξης της Ρώμης, και στην συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου.

Στη Ρώμη η Σύνοδος Κορυφής για την Παγκόσμια Υγεία
AP

Στον ιστότοπο της Ιταλικής Κυβέρνησης αναρτήθηκαν και σχετικές δηλώσεις των κκ. Ντράγκι και Φον ντερ Λάιεν ενόψει της Συνόδου:    

“Η Σύνοδος Κορυφής για την Υγεία είναι μια ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της ιταλικής Προεδρίας του G20 που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα παρέχει μια έγκαιρη ευκαιρία να μοιραστούν οι εμπειρίες που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας CoViD-19. Θα συζητήσουμε πώς να βελτιώσουμε την ασφάλεια της υγείας, να ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας μας και να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε μελλοντικές κρίσεις με πνεύμα αλληλεγγύης.”

Μάριο Ντράγκι – Πρωθυπουργός της Ιταλίας

«Ο κόσμος πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένος για την προστασία της ανθρωπότητας από μελλοντικές πανδημίες. Πρέπει να μάθουμε από τις εμπειρίες μας και όλες οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν καλύτερα για τη βελτίωση της παγκόσμιας ασφάλειας της υγείας. Για να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνδιοργανώνει την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την υγεία με την ιταλική Προεδρία της G20.”

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος