Η Χαμάς ανακοίνωσε συμφωνία με την πρόταση Γουίτκοφ για κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Νετανιάχου: «Εξουδετερώσαμε τον ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Σινουάρ»

Η Χαμάς σε ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι συμφώνησε με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, σχετικά με ένα γενικό πλαίσιο για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο Telegram, η Χαμάς ανέφερε ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει την «πλήρη αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων» από τη Γάζα, τη διασφάλιση της ροής βοήθειας στην περιοχή και τη δημιουργία μιας «επαγγελματικής επιτροπής» που θα αναλάβει τον έλεγχο των υποθέσεων της Γάζας μόλις ανακοινωθεί η συμφωνία.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, η συμφωνία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 10 Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς και την επιστροφή ενός απροσδιόριστου αριθμού σορών ομήρων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων αιχμαλώτων που κρατούνται στο Ισραήλ. Η ανακοίνωση δεν διευκρίνισε πόσοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν.

Η παλαιστινιακή οργάνωση πρόσθεσε ότι περιμένει την τελική απάντηση στο προτεινόμενο πλαίσιο.

Η ανακοίνωση έρχεται μία ημέρα μετά την αναφορά ότι η Χαμάς και ο Γουίτκοφ συμφώνησαν σε ένα σχέδιο σε συνάντηση στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα. Πηγές του Al Jazeera ανέφεραν ότι η συμφωνία περιελάβανε κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες και την απελευθέρωση 10 ζωντανών Iσραηλινών oμήρων που κρατούνται στη Γάζα σε δύο στάδια.

Μια πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων που επικαλούνται οι Times of Israel υποβάθμισε πάντως την ανακοίνωση της Χαμάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Χαμάς έστειλε ένα επεξεργασμένο σχέδιο στην πρόταση Γουίτκοφ αφού το Ισραήλ υπαναχώρησε από ορισμένες θέσεις του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η επεξεργασμένη πρόταση εξετάστηκε στη συνέχεια από τον Γουίτκοφ μαζί με τον Ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, ο οποίος βρισκόταν στην Ουάσιγκτον την Τρίτη για συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για το Ιράν και τη Γάζα.

Η Χαμάς πλέον σύμφωνα με την πηγή περιμένει να λάβει την απάντηση του Ισραήλ σε αυτό το επεξεργασμένο σχέδιο στην πρόταση του Γουίτκοφ.

Νετανιάχου: Εξουδετερώσαμε τον ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Σινουάρ

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Μοχάμεντ Σινουάρμικρότερο αδερφό του Γιαχία Σινουάρ που είχε επίσης δολοφονηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF).

«Εξολοθρεύσαμε τον Μοχάμεντ Ντέιφ, τον (Ισμαήλ) Χανίγια, τον Γιαχία Σινουάρ και τον Μοχάμεντ Σινουάρ», δήλωσε ο Νετανιάχου, επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του στο ισραηλινό κοινοβούλιο, γνωστό ως Κνεσέτ.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες έχουμε μια δραματική στροφή προς μια πλήρη ήττα της Χαμάς», είπε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ είχε επίσης «αναλάβει τον έλεγχο της διανομής τροφίμων», αναφερόμενος στο νέο σύστημα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα που διαχειρίζεται ένα ίδρυμα υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Πριν από περίπου μία εβδομάδα, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει πως οι IDF, είχαν πιθανότατα σκοτώσει τον Μοχάμεντ Σινουάρ, ο οποίος φέρεται να είχε αναλάβει τα ηνία του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, μετά την εξόντωση του αδελφού του Γιαχία από τον ισραηλινό στρατό.

Οι IDF δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιώσει την είδηση, ενώ ούτε η Χαμάς δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο.

Παράλληλα μαίνονται οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας καθώς τουλάχιστον 43 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε πλήγματα από το πρωί της Τετάρτης (28/5) σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Συνεχίζεται η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), τον νέο αμφιλεγόμενο μηχανισμό διανομής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας που ξεκίνησε από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ΟΗΕ και οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επισημάνει ότι δεν συνεργάζονται με το GHF, το οποίο κατηγορούν ότι βοηθά το Ισραήλ να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους στη Γάζα, παραβιάζοντας τις ανθρωπιστικές αρχές, παρακάμπτοντας τον ΟΗΕ και αποκλείοντας τους Παλαιστινίους.

«Πιστεύω ότι είναι σπατάλη πόρων και αποσπά την προσοχή από φρικαλεότητες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρινί.

Σύμφωνα με το GHF η διανομή βοήθειας συνεχίστηκε στον παλαιστινιακό θύλακα την Τετάρτη χωρίς επεισόδια και άνοιξε
ένα δεύτερο σημείο διανομής.
 «Στις δύο τοποθεσίες, περίπου 14.550 κουτιά με τρόφιμα έχουν διανεμηθεί μέχρι στιγμής. Κάθε κουτί τρέφει 5,5 άτομα για 3,5 ημέρες και συνολικά είναι 840.262 γεύματα», ανέφερε το ίδρυμα σε ανακοίνωσή του.

Το GHF δήλωσε ότι εργάζεται για να ανοίξει τέσσερις τοποθεσίες και ανέφερε ότι έχει «σχέδια να κατασκευάσει επιπλέον τοποθεσίες σε όλη τη Γάζα τις επόμενες εβδομάδες».

Νωρίτερα το GHF ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας λόγω αναταραχής, προσθέτοντας ότι εργάζεται να επιλύσει τα προβλήματα για την εγγύηση της ασφάλειας.

Σκηνές χάους

Το GHF ξεκίνησε τις δραστηριότητές του χθες, Τρίτη σε κέντρο διανομής βοήθειας στο νότιο τμήμα της Λωρίδα της Γάζας, όπου εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους όταν χιλιάδες απελπισμένοι Παλαιστίνιοι που λιμοκτονούν επιχείρησαν να σπάσουν τα οδοφράγματα, τα προστατευτικά φράγματα.

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, είχαν σπεύσει στη Ράφα από νωρίς όταν έμαθαν ότι θα διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια.

«Ήρθα εδώ γιατί θέλω να θρέψω τα παιδιά μου, έχω δέκα ανθρώπους να θρέψω. Έμεινα νηστικός για οκτώ μέρες και κανένας δεν μου έδωσε μία φρατζόλα ψωμί», δήλωσε ένας Παλαιστίνιος.

«Θέλουμε να φάμε, πεινάμε, έχουμε ταπεινωθεί, με τις κοινόχρηστες κουζίνες και την έλλειψη νερού. Δείτε τι μας έχουν δώσει», προσέθεσε κάποιος άλλος.

«Πεθαίνουμε από την πείνα. Τα παιδιά λένε, “πατέρα, θέλω να φάω”, θέλω να πουλήσω ακόμη και το αίμα μου για να τα ταΐσω. Δεν μπορούμε να βρούμε τίποτα να φάμε», ανέφερε από την πλευρά του ένας άλλος.

Ο Ισραηλινός Στρατός, όπως ανακοίνωσε, έριξε προειδοποιητικά πυρά στον αέρα και ερευνά την καταγγελία του ΟΗΕ για 48 τραυματίες, ενώ σύμφωνα με νοσοκομειακές παλαιστινιακές πηγές υπάρχει και ένας νεκρός,

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παραδέχθηκε μία «στιγμιαία απώλεια του ελέγχου».

«Επεξεργαστήκαμε ένα σχέδιο με τους Αμερικανούς φίλους μας για να έχουμε ελεγχόμενες τοποθεσίες διανομής όπου μια αμερικανική εταιρία θα μπορούσε να διανείμει τρόφιμα σε παλαιστινιακές οικογένειες», δήλωσε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Ιερουσαλήμ.

«Υπήρξε μια στιγμιαία απώλεια του ελέγχου” μπροστά στη μαζική συρροή Παλαιστινίων προς ένα κέντρο που άνοιξε σήμερα στη Ράφα (στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας), αλλά “ευτυχώς ξαναπήραμε τον έλεγχο», είπε ακόμη ο Νετανιάχου.

Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «γεμάτες υποκρισία» τις επικρίσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ανθρωπιστική βοήθεια που άρχισε να διανέμει στη Λωρίδα της Γάζας νεοσύστατο ίδρυμα δημιουργημένο και υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

«Είναι ατυχές, διότι το ζήτημα εν προκειμένω είναι να παραδοθεί βοήθεια στη Γάζα και ξαφνικά μετατρέπεται στις διαμαρτυρίες για τον τρόπο που και τη φύση αυτών που το κάνουν», είπε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Τάμι Μπρους, αντιδρώντας στις επικρίσεις του διεθνούς οργανισμού.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ έκανε εκ νέου έκκληση να σταματήσουν οι μάχες και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, ενώ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας τόνισε πως «η Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει τρομερή. Τα χτυπήματα του Ισραήλ στη Γάζα υπερβαίνουν τα αναγκαία όρια για την καταπολέμηση της Χαμάς».

Ρεπορτάζ: Ντέμη Χατζή, Ζέτα Κονταξή Με πληροφορίες από Al Jazeera, Reuters, Times of Israel

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος