Τι ισχύει με τη Βοσνία και το πάσο για την Covid-19

Σύμφωνα με άρθρα που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα bihnews.info τον Δεκέμβριο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022 αντίστοιχα, ο Βόσνιος δικηγόρος Mirnes Ajanović, νίκησε την κυβέρνηση που ήθελε να εισαγάγει το Covid Pass.

Χάρη στις νομικές του δεξιότητες και τις συνταγματικές του γνώσεις και χάρη στα επίσημα έγγραφα της Pfizer, ο Mirnes Ajanovic κατάφερε να νικήσει την κυβέρνηση και να την αποτρέψει από την εισαγωγή του Covid PASS. Ωστόσο, η εν λόγω είδηση περιλαμβάνει αρκετές ανακρίβειες.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελείται από δύο πολιτικά αυτόνομες οντότητες, η καθεμία με δική της κυβέρνηση και νομοθετική εξουσία. Μία εξ αυτών είναι η Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (Federation of Bosnia and Herzegovina – FBiH), αποτελείται από 10 καντόνια (cantons – διοικητική διαίρεση), τα οποία με τη σειρά τους έχουν δικές τους κυβερνήσεις. Η δεύτερη οντότητα είναι η Δημοκρατία της Σέρπσκα (Republika Srpska), η οποία χωρίζεται σε 64 δήμους. Εντός της χώρας υπάρχει και η περιφέρεια Brčko District, η οποία τυπικά ανήκει και στις δύο προαναφερθείσες οντότητες, αλλά έχει δική της αυτόνομη κυβέρνηση. Παράλληλα, στη χώρα υπάρχει και κυβέρνηση σε κρατικό επίπεδο, της οποίας η εκτελεστική εξουσία ασκείται από το Υπουργικό Συμβούλιο (Council of Ministers of Bosnia and Herzegovina) και ασχολείται, μεταξύ άλλων, με θέματα εξωτερικής, οικονομικής και μεταναστευτικής πολιτικής.

Παρότι δεν αναφέρεται με σαφήνεια, η είδηση που διαδόθηκε από τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα αφορά συγκεκριμένα την κυβέρνηση της Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και όχι όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εκδόθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2021, η κυβέρνηση της Ομοσπονδίας (FBiH) ανακοίνωσε ένα νέο επιδημιολογικό μέτρο που αφορούσε τη χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου (VPT) για την COVID-19 εντός της Ομοσπονδίας. Το εν λόγω μέτρο θα εφαρμοζόταν από τις 20 Δεκεμβρίου 2021 και θα αφορούσε, μεταξύ άλλων, υγειονομικούς υπαλλήλους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Όμως, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εκδόθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2021, μετά από συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου, η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε τελικά πως προτείνει στις κυβερνήσεις των καντονιών να εφαρμόσουν το προαναφερθέν επιδημιολογικό μέτρο (VPT), μαζί με επιπλέον αυστηρότερα μέτρα για την πανδημία, ανάλογα με την εκτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας από το εκάστοτε αρμόδιο επιτελείο διαχείρισης κρίσεων.

Στο μεταξύ, στις 19 Νοεμβρίου 2021, ο Mirnes Ajanović, δικηγόρος και πρόεδρος του πολιτικού κόμματος Bosanska Stranka (BOSS), ανακοίνωσε ότι, λόγω της εισήγησης που έκανε η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο επιδημιολογικό μέτρο εντός της Ομοσπονδίας, υπέβαλε μήνυση εναντίον του πρωθυπουργού Fadil Novalić, του αναπληρωτή υπουργού δημόσιας υγείας Goran Čerkez και άλλων αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης για “καταπάτηση ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών”, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας παράνομα και ζητώντας την ποινική δίωξη των ανωτέρω. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την ομάδα ελέγχου γεγονότων Raskrinkavanje, ο κ. Ajanović παρουσιάζει εκτενές ιστορικό από μηνύσεις που έχει υποβάλει εναντίον αξιωματούχων της κυβέρνησης της Ομοσπονδίας αλλά και εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων διαφόρων καντονιών της Ομοσπονδίας.

Εν συνεχεία, στις 24 Νοεμβρίου 2021, ο Mirnes Ajanović ανακοίνωσε μέσα από την ιστοσελίδα του BOSS, ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε στις 22 Νοεμβρίου, η μήνυσή του παραπέμφθηκε από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία σε τοπικό Εισαγγελέα του καντονιού Sarajevo για εξέταση των ισχυρισμών. Όπως μας ενημέρωσε η ομάδα ελέγχου γεγονότων Raskrinkavanje μέσω email, καμία από τις δύο εμπλεκόμενες εισαγγελικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει δημόσια το θέμα της μήνυσης του κ. Ajanović.

Το γεγονός της μήνυσης του Mirnes Ajanović και έπειτα της ανακοίνωσης περί προώθησής της στην τοπική Εισαγγελία του Sarajevo, σε συνδυασμό με την προαναφερθείσα ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ομοσπονδίας στις 2 Δεκεμβρίου 2021, έδωσαν έναυσμα στην ιστοσελίδα bihnews.info να διαστρεβλώσει την απόφαση της κυβέρνησης και να διαδώσει τον ψευδή ισχυρισμό πως ο Mirnes Ajanović κατάφερε με τις νομικές του κινήσεις να αποτρέψει τη χρήση πιστοποιητικών για την COVID-19 στη Βοσνία. Στην πραγματικότητα όμως, ο Mirnes Ajanović δεν έπαιξε ρόλο στην λήψη της εν λόγω απόφασης ενώ ταυτόχρονα δεν ισχύει ότι αποτράπηκε η χρήση πιστοποιητικών COVID-19 στην Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (FBiH) καθώς πρακτικά δεν επιβλήθηκε ποτέ το εν λόγω μέτρο από την κυβέρνηση της Ομοσπονδίας.

Κατ’ επέκταση δεν ισχύει ότι τα καντόνια “παραιτήθηκαν” από την εφαρμογή του συγκεκριμένου επιδημιολογικού μέτρου, όπως ισχυρίζονται τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, καθώς η σύσταση της κυβέρνησης της Ομοσπονδίας, όπως προαναφέραμε, ήταν να το εφαρμόσουν. Μάλιστα, η κυβέρνηση της Ομοσπονδίας επανέλαβε τη σύσταση για το μέτρο VPT και σε επόμενες συνεδριάσεις.

Συγκεκριμένα, στο Sarajevo, στην τοπική Εισαγγελία του οποίου έχει παραπεμφθεί προς εξέταση η μήνυση του Mirnes Ajanović, έχει εφαρμοστεί κανονικά η χρήση πιστοποιητικών για την COVID-19 σε χώρους διαμονής, εμπορικά κέντρα, σινεμά, εστιατόρια και χιονοδρομικά κέντρα. Στην Zenica-Doboj ισχύει το μέτρο χρήσης πιστοποιητικών σε χώρους μαζικών συγκεντρώσεων από τον Δεκέμβριο του 2021. Ομοίως, το εν λόγω μέτρο ισχύει και στην Una-Sana για χώρους μαζικών συγκεντρώσεων από τον Νοέμβριο του 2021. Επιπλέον, οι τοπικές κυβερνήσεις των καντονιών Bosnian-Podrinje και Herzegovina-Neretva παρείχαν χρηματοδότηση στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για την έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού για την COVID-19 τον Δεκέμβριο και Σεπτέμβριο του 2021 αντίστοιχα.

Κατόπιν επικοινωνίας που είχαμε μέσω email με την Γραμματέα της κυβέρνησης της FBiH, Edita Kalajdžić, σχετικά με τις νομικές κινήσεις του Mirnes Ajanović και τον επίμαχο ισχυρισμό, μας δήλωσε τα εξής:

Σε απάντηση στο email σας σχετικά με το αν αληθεύει ότι η Βοσνία δεν θα εφαρμόσει τη χρήση πιστοποιητικών για την COVID-19 από τους πολίτες της χώρας, επειδή ο κ. Ajanović κατάφερε να κερδίσει μήνυση που υπέβαλε εναντίον της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Βοσνίας, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως η Κυβέρνηση της Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (η οποία παρεμπιπτόντως είναι μόνο μία από τις δύο οντότητες που απαρτίζουν το Kράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης) δεν έχει λάβει γνώση για τις κινήσεις του κ. Ajanović σχετικά με το θέμα των πιστοποιητικών για την COVID-19.

Σε κάθε περίπτωση, εάν επρόκειτο να ληφθεί τέτοια απόφαση για τη χώρα, δε θα ενέπιπτε στις αρμοδιότητες των αξιωματούχων των οντοτήτων, αλλά θα λαμβάνονταν από τις αρμόδιες αρχές σε κρατικό επίπεδο.

Τέλος, είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι η είσοδος στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη γίνεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για την COVID-19, με ορισμένες εξαιρέσεις. Η εν λόγω οδηγία ισχύει ήδη από τον Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας στις 6/11/2021. Επιπλέον, σύμφωνα με δελτίο τύπου στις 17 Δεκεμβρίου 2021, το Υπουργικό Συμβούλιο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έδωσε τη συγκατάθεση του σε αίτημα του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων για ένταξη της χώρας στο ψηφιακό σύστημα των πιστοποιητικών για την COVID-19 της ΕΕ, έτσι ώστε οι πολίτες της χώρας να μπορούν να ταξιδεύουν άνετα, έχοντας διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά.

Συνοψίζοντας, σύμφωνα με την ανωτέρω ανάλυση, ο ισχυρισμός πως ο Βόσνιος δικηγόρος και πολιτικός Mirnes Ajanović κατάφερε με νομικά μέσα να αποτρέψει την κυβέρνηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης από το να εφαρμόσει τη χρήση πιστοποιητικών για την COVID-19 είναι ψευδής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος