Η.Β: Μεγάλο σκάνδαλο για την διαχείριση της Covid-19 μετά από διαρροή μηνυμάτων

Μέγα σκάνδαλο έχει ξεσπάσει μετά την αποκάλυψη της Τέλεγκραφ ότι ο πρώην υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ «απέρριψε» τη συμβουλή του αρχιάτρου Κρις Ουίτι για υποχρεωτικό τεστ κορονοϊού για όλους όσοι μεταφέρονται από τα νοσοκομεία σε οίκους φροντίδας

Μέγα σκάνδαλο έχει ξεσπάσει μετά από την αποκάλυψη της Τέλεγκραφ ότι ο πρώην υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ «απέρριψε» τη συμβουλή του αρχιάτρου Κρις Ουίτι για υποχρεωτικό τεστ κορονοϊού για όλους όσους μεταφέρονται από τα νοσοκομεία σε οίκους φροντίδας.

Εάν αυτό επαληθευτεί, ρίχνει βαρύτατες ευθύνες στον τότε υπουργό καθώς όπως αποδείχτηκε, η εξάπλωση της Covid ήταν ταχεία στους οίκους φροντίδας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 40 χιλιάδες νεκρούς.

Ο Ματ Χάνκοκ αρνείται τους «εντελώς λανθασμένους» ισχυρισμούς, ότι απέρριψε τη συμβουλή για τεστ στους οίκους φροντίδας και σκέφτεται να κινηθεί νομικά.

Η Τέλεγκραφ προέβη στην αποκάλυψη με τον τίτλο «The Lockdown Files» έπειτα από 100.000 μηνύματα WhatsApp που αντάλλαξαν ο Ματ Χάνκοκ και άλλοι υπουργοί και αξιωματούχοι στο απόγειο της πανδημίας Covid-19.

Τα μηνύματα έδωσε στην δημοσιότητα η δημοσιογράφος Ίζαμπελ Όουκσοτ, που τα είχε στην κατοχή της από τον ίδιο τον Ματ Χάνκοκ για να γράψει την αυτοβοιγραφία του ως ghostwriter. Η Όουκσοτ με άρθρο της στην Τελεγκραφ εξηγεί ότι διέρρευσε τις συνομιλίες διότι έβλεπε την επιτροπή έρευνας για την Covid να αργεί να προβεί σε συμπεράσματα και να αποδίδει τυχόν ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας. Στο βιβλίο δεν χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα μηνύματα από επιλογή του Χάνκοκ.

Οι συνομιλίες μεταξύ των επιστημονικών συμβούλων και του υπουργού Υγείας αλλά και του τότε πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, «εγείρουν ζωτικής σημασίας νέα ερωτήματα σχετικά με τον χειρισμό της πανδημίας ενόψει μιας δημόσιας έρευνας για την απάντηση στην Covid-19», γράφει η Τέλεγκραφ.

Μετά από τις διαρροές των μηνυμάτων, αντιπολίτευση και φορείς απαιτούν την επίσπευση της έρευνας ενώ η εφημερίδα και ιστότοπος της Τέλεγκραφ υπόσχονται περισσότερες αποκαλύψεις τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Ανταπόκριση – Βρετανία: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος