Η Τζόρτζια Μελόνι εκφράζει εκ νέου την συμπαράστασή της για το ναυάγιο της Πύλου – “Απλοϊκή” η συνταγή της ΕΚΤ κατά του πληθωρισμού

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι μίλησε στο Ιταλικό Κοινοβούλιο ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (29-30 Ιουνίου), επικεντρώνοντας σε τρία κύρια θέματα: μεταναστευτικό, Ουκρανία και οικονομία.  

Μεταναστευτικό: Εκ νέου εγγύτητα για το ναυάγιο της Πύλου

Υπενθυμίζοντας πως το μεταναστευτικό θα είναι το κύριο θέμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Μελόνι τοποθετήθηκε με αποφασιστικότητα επί του θέματος. Αναφερόμενη σε πρόσφατη Ευρωπαϊκή συζήτηση,  τόνισε χαρακτηριστικά πως “δεν θα δεχθούμε χρήματα που θα μετατρέψουν την Ιταλία σε προσφυγικό καταυλισμό της Ευρώπης”.

Ο Ιταλικός Τύπος σχολιάζοντας την ομιλία της Ιταλίδας Πρωθυπουργού αναφέρει πως η Μελόνι έθεσε την ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης, εφόσον “οι κανόνες (του Κανονισμού) του Δουβλίνου δεν είναι μόνο ξεπερασμένοι αλλά και επικίνδυνοι, διότι συμβάλλουν στις τραγωδίες που παρακολουθούμε στη Μεσόγειο”. Κάτι το οποίο αντικατοπτρίζει και την σκέψη που είχε εκφράσει ο Ιταλός ΥπΕξ Αντόνιο Ταγιάνι κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης το Νοέμβριο του 2022.

Η σκέψη της Τζόρτζια Μελόνι πήγε επίσης και στο πρόσφατο ναυάγιο της Πύλου, για τον οποίο εξέφρασε “εκ νέου τη συμπαράσταση της Ιταλίας”. Επικαλούμενη τη δέσμευση να συντριφθούν τα δίκτυα των διακινητών, η Μελόνι τόνισε πως “δεν μπορούμε να αφήσουμε στους δουλέμπορους του 21ού αιώνα να αποφασίσουν ποιος μπαίνει και ποιος δεν μπαίνει στην Ευρώπη” ενώ είπε χαρακτηριστικά πως “η μαζική μετανάστευση δεν έχει καμία σχέση με την αλληλεγγύη και πλήττει τους πιο αδύναμους και ευάλωτους, ξεκινώντας από εκείνους που θα είχαν το δικαίωμα να είναι αποδεκτοί”.

“Η μετανάστευση είναι μια Ευρωπαϊκή πρόκληση” η οποία “απαιτεί Ευρωπαϊκές απαντήσεις”, είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, και εξέφρασε εκ νέου την θετικότητά της για το λεγόμενο Σχέδιο Ματέι, το οποίο συνεπάγεται πως “αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της μετανάστευσης, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αυτό της ανάπτυξης της Αφρικής”.

Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Όπως φάνηκε και από την Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στις 26/04 που έλαβε χώρα στη Ρώμη, η Τζόρτζια Μελόνι διεκδικεί για την Ιταλία έναν πρωταρχικό ρόλο. “Η Ιταλία έχει όλα τα χαρτιά για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας” δήλωσε χαρακτηριστικά. Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου θα αποτελέσουν ένα άλλο θέμα που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μαζί με την Ευρωπαϊκή υποστήριξη στο Κίεβο.

Πληθωρισμός και σκληρή επίθεση στην ΕΚΤ 

Ύστερα από την χθεσινή ανακοίνωση της Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με προ των πυλών νέα αύξηση των επιτοκίων, η οποία δέχτηκε σφοδρότατες κριτικές από τους Αντόνιο Ταγιάνι και Ματέο Σαλβίνι – και οι δύο υφυπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ στην Ιταλική Κυβέρνηση – υπήρξε μεγάλη αναμονή για την τοποθέτηση της Ιταλίδας Πρωθυπουργού επί του θέματος.

“Ο πληθωρισμός επέστρεψε για να χτυπήσει την οικονομία, είναι ένας απεχθής κρυφός φόρος για τους φτωχούς ιδιαίτερα” τόνισε η Μελόνι.

“Είναι σωστό να τον καταπολεμήσουμε αποφασιστικά, αλλά η απλοϊκή συνταγή της αύξησης των επιτοκίων που ανέλαβε η ΕΚΤ στα μάτια πολλών δεν φαίνεται να είναι ο πιο σωστός δρόμος. Η άνοδος των τιμών δεν είναι αποτέλεσμα μιας οικονομίας που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, αλλά ενδογενών παραγόντων, με πρώτο και κύριο την ενεργειακή κρίση. Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τον κίνδυνο ότι η συνεχής αύξηση των τιμών είναι μια θεραπεία πιο επιβλαβής από την ασθένεια”.

Η συνταγή της Ιταλίδας Πρωθυπουργού είναι να συνεχιστεί η θέσπιση μέτρων “για τη συγκράτηση των τιμών της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων”.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Τζόρτζια Μελόνι διεκδίκησε την εικόνα μιας σταθερής και αξιόπιστης Ιταλίας στα πλαίσια της εξωτερικής πολιτικής της, και αυτό με τη σκέψη αφιερωμένη στους “πολλούς που προέβλεπαν μια Ιταλία υπό την ηγεσία της Κεντροδεξιάς απομονωμένη σε διεθνές επίπεδο. Τα αποτελέσματα διαψεύδουν αυτές τις προβλέψεις”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος