Η ρωσική επιστημονική κοινότητα κατά της εισβολής στην Ουκρανία

Σχεδόν 7.000 Ρώσοι επιστήμονες, μαθηματικοί και ακαδημαϊκοί απεύθυναν μια ανοιχτή επιστολή στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθούν «σθεναρά» κατά του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Εμείς, οι επιστήμονες και οι δημοσιογράφοι της επιστήμης που εργαζόμαστε στη Ρωσία, διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε ο ρωσικός στρατός» πριν από μια εβδομάδα, ανέφεραν σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στο trv-science.ru.

Οι περισσότεροι από 6.900 υπογράφοντες του μηνύματος κινδυνεύουν με πρόστιμα ή φυλάκιση, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε πριν από λίγα χρόνια και επιτρέπει στις ρωσικές αρχές να διώκουν κάθε πολίτη που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση.

Αυτή την εβδομάδα, το ρωσικό κοινοβούλιο άρχισε να συζητά ένα νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση των ποινών κατά των επικριτών του πολέμου στην Ουκρανία.

«Οι ανθρωπιστικές αξίες είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομείται η επιστήμη. Οι προσπάθειες κατά τη διάρκεια των ετών για την ενίσχυση της φήμης της Ρωσίας ως κορυφαίου κέντρου των μαθηματικών έχουν υπονομευτεί πλήρως από την άνευ προηγουμένου στρατιωτική επιθετικότητα της χώρας μας», δήλωσαν οι επιστήμονες.

Το Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών, «το πιο διάσημο συνέδριο μαθηματικών στον κόσμο», που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στη Ρωσία τον Ιούλιο, ακυρώθηκε, είπαν, καταγγέλλοντας ένα «κράτος παρία».

Σύμφωνα με αυτούς, ο στόχος να γίνει ένα μεγάλο επιστημονικό έθνος «δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν οι ζωές των στενότερων συναδέλφων τους -Ουκρανών επιστημόνων- κινδυνεύουν εξαιτίας του ρωσικού στρατού».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι κανένα γεωπολιτικό συμφέρον δεν μπορεί να δικαιολογήσει θάνατο και αιματοχυσία. Ο πόλεμος θα οδηγήσει μόνο στην πλήρη αφανισμό της χώρας μας, για την οποία εργαζόμαστε», προστίθεται στην επιστολή.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος