Η Ρωσία απελαύνει δεκάδες Γάλλους, Ισπανούς και Ιταλούς διπλωμάτες – Καταδίκη από το Παρίσι

Η Ρωσία απελαύνει 34 Γάλλους διπλωμάτες, 27 Ισπανούς καθώς και 24 Ιταλούς διπλωμάτες, ως μέτρα αντιποίνων.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα απελαθούν 34 Γάλλοι διπλωμάτες, καθώς η Γαλλία είχε απελάσει τον Απρίλιο 35 Ρώσους με διπλωματικό καθεστώς, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κύματος απελάσεων με βάση το οποίο πάνω από 300 Ρώσοι απελάθηκαν από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας είχε κηρύξει, επίσης, ανεπιθύμητα πρόσωπα (personae non gratae) έξι Ρώσους πράκτορες που προσποιούνταν τους διπλωμάτες αφού έρευνα των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συγκεκριμένα άτομα λειτουργούσαν εις βάρος των γαλλικών εθνικών συμφερόντων.

Το Παρίσι καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει διπλωμάτες και προσωπικό από την γαλλική πρεσβεία στη Μόσχα, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ρωσία πρόκειται να απελάσει και 24 Ιταλούς διπλωμάτες, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi. Πρόκειται, ουσιαστικά, για αντίδραση στην απόφαση της κυβέρνησης Ντράγκι, η οποία ελήφθη στις 6 Απριλίου, να απελάσει 30 Ρώσους διπλωμάτες από την Ιταλία.

Ενώ στη Ρώμη πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι με την Φινλανδή ομόλογό του Σάνα Μάριν, ο Ιταλός πρέσβης στη Μόσχα, Τζόρτζιο Σταράτσε, κλήθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA.

Η Μόσχα απελαύνει και 27 Ισπανούς διπλωμάτες. Το Κρεμλίνο απαντά σε αντίστοιχο μέτρο της ισπανικής κυβέρνησης που τον περασμένο Απρίλιο απέλασε 27 μέλη της ρωσικής πρεσβείας στη Μαδρίτη. Οι διπλωμάτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία σε επτά ημέρες.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ισπανό πρέσβη στη Μόσχα, Μάρκος Γκόμεθ Μαρτίνεθ  στις 2 μ.μ. ώρα Ελλάδας, ανακοινώνοντας του την απόφαση και δίνοντας περιθώριο 7 ημερών στους επιλεγμένους διπλωμάτες για να αναχωρήσουν από την Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε στις 5 Απριλίου την απέλαση 27 υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας στη Μαδρίτη όχι όμως και του Ρώσου πρέσβη στην ισπανική πρωτεύουσα. Ήδη τότε, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα είχε επισημάνει ότι «όλες οι αποφάσεις τέτοιου τύπου θα έχουν αντίστοιχη απάντηση».

Η ισπανική κυβέρνηση είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «είναι προετοιμασμένη για ένα ενδεχόμενο απέλασης των διπλωματών της και βρίσκεται σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους της».

Ο Ισπανός υπουργός Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε πως ήταν αναμενόμενη μία «συμμετρική» απάντηση από την ρωσική πλευρά.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Ανταπόκριση από τη Ρώμη: Κρίστιαν Μαυρής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος