Η πείνα συνεχίζει να αυξάνεται σε πολλά μέρη του κόσμου – Απομακρύνεται ο στόχος για την καταπολέμησή της

Αποχαιρετώντας το 2021, διαπιστώνουμε με θλίψη, με βάση τα στοιχεία που καταγράφουν επίσημοι οργανισμοί, ότι ο πλανήτης δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) 2 για τον τερματισμό της πείνας, τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ανθρώπων σε ασφαλή, θρεπτικά και επαρκή τρόφιμα όλον το χρόνο και τον τερματισμό κάθε μορφής υποσιτισμού.

Αντίθετα, μετά από σταθερή μείωση επί μια δεκαετία, η παγκόσμια πείνα φαίνεται πως αυξάνεται, επηρεάζοντας το 9,9 τοις εκατό των ανθρώπων στον πλανήτη…

Η αυξανόμενη κρίση πείνας στην Αφρική

Ο αριθμός των πεινασμένων στην Αφρική συνεχίζει να αυξάνεται, υποκινούμενος από τις συγκρούσεις, την κλιματική αλλαγή και την οικονομική επιβράδυνση, μέρος της οποίας προκλήθηκε από τον COVID-19. Αυτό καταγράφει η Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης (AUC), ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και η Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αφρική (UNECA) σε μία διαδραστική ψηφιακή έκθεση σχετικά με την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και διατροφής στην Αφρική.

Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι 281,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην ήπειρο, πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού, αντιμετώπισαν πείνα το 2020, δηλαδή 46,3 εκατομμύρια περισσότερο από το 2019.

Η πείνα συνεχίζει να αυξάνεται σε πολλά μέρη του κόσμου – Απομακρύνεται ο στόχος για την καταπολέμησή της

Αυτή η επιδείνωση συνεχίζει μια τάση που ξεκίνησε το 2014, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας. Εκτός από την πείνα, εκατομμύρια Αφρικανοί υποφέρουν από εκτεταμένες ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών, ενώ το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αποτελούν ήδη σημαντικές ανησυχίες για τη δημόσια υγεία σε πολλές χώρες. Η πρόοδος προς την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων διατροφής έως το 2030 παραμένει απαράδεκτα αργή.

Η πείνα στην αφρικανική ήπειρο έχει επιδεινωθεί σημαντικά από το 2013, αναφέρει η έκθεση, και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της επιδείνωσης σημειώθηκε μεταξύ 2019 και 2020. Η κατάσταση αναμένεται να έχει επιδεινωθεί περαιτέρω φέτος, χωρίς χαλάρωση των βασικών παραγόντων που την επιφέρουν.

Η πείνα συνεχίζει να αυξάνεται σε πολλά μέρη του κόσμου – Απομακρύνεται ο στόχος για την καταπολέμησή της
@AP Photo/Laetitia Bezain

Οι τρεις υπηρεσίες πίσω από την έκθεση καλούν τις αφρικανικές χώρες να λάβουν υπόψη την έκκληση για μετασχηματισμό των συστημάτων αγροδιατροφής.

Ο αριθμός των πεινασμένων στην Ασία του Ειρηνικού Ωκεανού αυξήθηκε κατά 54 εκατομμύρια με τον COVID-19

Στην αντίστοιχη έκθεση σχετικά με την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στην Ασία και τον Ειρηνικό, υπολογίζεται ότι 375,8 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή κοντά στο δυτικό τμήμα του Ειρηνικού ωκεανού – που περιλαμβάνει την Ανατολική Ασία, τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Νότια Ασία, την Αυστραλία και την Ωκεανία – αντιμετώπισαν πείνα το 2020. Δηλαδή, σχεδόν 54 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι από το 2019.

Η πείνα συνεχίζει να αυξάνεται σε πολλά μέρη του κόσμου – Απομακρύνεται ο στόχος για την καταπολέμησή της

Μόνο σε αυτήν την περιοχή, περισσότεροι από 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε επαρκή τροφή το 2020 – 150 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι σε έναν μόνο χρόνο. Το υψηλό κόστος μιας υγιεινής διατροφής, τα επίμονα υψηλά επίπεδα φτώχειας και η εισοδηματική ανισότητα συνεχίζουν να κρατούν την υγιεινή διατροφή απρόσιτη για 1,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε αυτήν την περιοχή του πλανήτη.

Η πείνα συνεχίζει να αυξάνεται σε πολλά μέρη του κόσμου – Απομακρύνεται ο στόχος για την καταπολέμησή της
@AP Photo/Ajit Solanki

Η προϋπάρχουσα κατάσταση επισιτιστικής ασφάλειας και διατροφής στην Ασία και τον Ειρηνικό το 2019 ήταν ήδη αρκετά αποθαρρυντική. Η πρόοδος είχε σταματήσει στη μείωση του αριθμού των υποσιτιζόμενων και ο επιπολασμός ορισμένων διατροφικών δεικτών, όπως η καθυστέρηση της ανάπτυξης σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, ήταν πολύ υψηλός. Από τότε, η κατάσταση επιδεινώθηκε. Αν και δεν είναι ακόμη δυνατό να ποσοτικοποιηθεί πλήρως ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 το 2020, είναι σαφές ότι ήταν σοβαρός σε ολόκληρη την περιοχή.

Η πείνα συνεχίζει να επιδεινώνεται και στον αραβικό κόσμο

Το 2020, 69 εκατ. άνθρωποι υπέφεραν από υποσιτισμό στον αραβικό κόσμο, όπου ένα τρίτο των 420 εκατομμυρίων κατοίκων δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη διατροφή, σύμφωνα με την σχετική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τη διατροφή και τη γεωργία (FAO).

Μεταξύ 2019 και 2020, 4,8 εκατ. κάτοικοι στον αραβικό κόσμο υπέφεραν από υποσιτισμό, «σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και στις χώρες που επηρεάστηκαν ή όχι από μια σύγκρουση», αναφέρει ο FAO.

Η πείνα συνεχίζει να αυξάνεται σε πολλά μέρη του κόσμου – Απομακρύνεται ο στόχος για την καταπολέμησή της

Οι δύο πιο πληγείσες χώρες παραμένουν η Σομαλία όπου το 59,5% των κατοίκων υποφέρουν από λιμό ενώ η εύθραυστη ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια τζιχαντιστική εξέγερση από το 2007 και η Υεμένη, που βρίσκεται σε πόλεμο εδώ και επτά χρόνια, όπου ο λιμός πλήττει το 45,4% του πληθυσμού.

Η Υεμένη κατέχει επίσης ένα θλιβερό ρεκόρ αναιμίας από την οποία υπέφεραν, το 2020, το 61,5% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Εκτός από αυτές τις σοβαρές περιπτώσεις, περίπου 141 εκατ. άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε κατάλληλη διατροφή, δηλ. 10 εκατ. επιπλέον απ΄ό,τι το 2019. Με αυτή τη νέα αύξηση, ο λιμός αυξήθηκε 91,1% στον αραβικό κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια, εκτιμά ο FAO.

Και με αυτόν συνδέονται προβλήματα δημόσιας υγείας: το 20,5% των παιδιών της περιοχής ηλικίας κάτω των πέντε ετών παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους ενώ το 10,7% ανάμεσά τους είναι υπέρβαρα.

Με πληροφορίες από: ΟΗΕ, FAO, Actionagainsthunger.org

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος