Η Ουκρανία κατηγορεί το ρωσικό στρατό για κατάσχεση σιτηρών – «Ορατός ο κίνδυνος λιμού»

Ο Γολοντομόρ, όπως αποκαλούν οι Ουκρανοί το «Μεγάλο Λιμό» της περιόδου 1932-1933, επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή την πολιορκία της Μαριούπολης, η οποία διήρκεσε σχεδόν δύο μήνες, ενώ οι μνήμες ανακινούνται με τη νέα κατηγορία του Κιέβου για απόπειρα λιμοκτονίας: Το ένα τρίτο των αποθεμάτων σιτηρών στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια, στο Ντανιέτσκ και στο Λουγκάνσκ, κατασχέθηκε από το ρωσικό στρατό, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Γεωργίας. Παράλληλα, το Κίεβο κατηγορεί το ρωσικό στρατό ότι αφαίρεσε 400.000 τόνους σιτηρών από περιοχές της χώρας που κατέλαβε από την 24η Φεβρουαρίου.

Πριν ξεσπάσει η σύρραξη, στις περιοχές αυτές ήταν αποθηκευμένοι 1,3 εκατ. τόνοι σιτηρών για τον καθημερινό εφοδιασμό και για σπορά. «Δεν υπήρχαν στρατηγικά αποθέματα», δήλωσε ο υπουργός, προειδοποιώντας πως εάν οι διαθέσιμες ποσότητες μειωθούν περαιτέρω, υπάρχει κίνδυνος λιμού.

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτόνησαν στην Ουκρανία την περίοδο 1932-1933, όταν ο τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης («δικτάτορας» για τους Ουκρανούς) Ιωσήφ Στάλιν, επέβαλε κολεκτιβοποίηση των αγροτών και διέταξε να κατάσχονται τα σιτηρά. Θάνατοι από πείνα είχαν επίσης καταγραφεί στη νότια Ρωσία και στο Καζακστάν την ίδια περίοδο.

Την ίδια ώρα τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ουρές αμάχων για ένα κομμάτι ψωμί κι ένα μπουκάλι νερό. «Θα ήθελα να φύγω. Αλλά για πού;», λένε Ουκρανοί πολίτες που δεν ακολούθησαν τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος