Ουκρανία: Κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις για κλοπή εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σιτηρών

Οι ρωσικές δυνάμεις προέβησαν στην κλοπή “αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων τόνων” σιτηρών στις περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταλάβει, όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας.

Μιλώντας στην κρατική ουκρανική τηλεόραση, ο Τάρας Βισότσκι εξέφρασε την ανησυχία του, αναφέροντας ότι οι 1,5 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που είχαν αποθηκευτεί σε κατεχόμενες περιοχές, μπορεί να έχουν κλαπεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Απειλή για επισιτιστική ασφάλεια παγκοσμίως

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία την Πέμπτη, για την κλοπή σιτηρών στις περιοχές που έχει καταλάβει, μία ενέργεια που κατά την άποψη του Κιέβου, κλιμακώνει την απειλή κατά της παγκόσμιας διατροφικής ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, οι δύο χώρες καλύπτουν το 35% των παγκόσμιων αναγκών σε σιτηρά, το 52% σε ηλιέλαιο αλλά και το 40% σε λιπάσματα, απαραίτητα για την αγροτική παραγωγή.

Τουλάχιστον 50 χώρες του κόσμου εξαρτώνται σε ποσοστό άνω του 30% από τις δυο αυτές χώρες για την επάρκεια τους σε σιτηρά. Αμεσότερο ζήτημα διατροφικής ασφάλειας αντιμετωπίζουν οι χώρες τη βόρειας και της υποσαχάριας Αφρικής (Ερυθραία, Κονγκό, Ρουάντα, Καζακστάν) γιατί εκεί δεν μπορεί να φθάσει επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα. Όσον αφορά στην Ελλάδα, η εξάρτησή της από τις ρωσο-ουκρανικές εισαγωγές τροφίμων αγγίζει το 27%, ενώ στην Κύπρο στο 28%.

Η διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας συστήνει στις χώρες να αναζητήσουν άμεσα εναλλακτικούς παρόχους τροφίμων και να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή τους.

Προς στιγμήν φαίνεται ότι το πρόβλημα επάρκειας τροφίμων μπορεί να αντιμετωπιστεί, όμως με αρκετά υψηλότερες τιμές. Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2022-2023 αναμένεται αύξηση από 8%, στο καλό σενάριο γρήγορου τερματισμού και μέχρι 22% επό των ήδη αυξημένων τιμών. Αν πάντως συνεχιστεί αυτή η πολεμική σύρραξη αναμένεται αύξηση του πληθυσμού που υποσιτίζεται απο 8-13 εκατομμύρια κυρίως σε Ασία, υποσαχάρια Αφρική, Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος