Η κρίση της Ουκρανίας και το Αφγανιστάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, την όξυνση της έντασης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας και τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συζητούν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών και ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ μέσω τηλεδιάσκεψης.

Συνάντηση Στόλτενμπεργκ με τον Αμερικανό ΥπΕξ

Toν Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ‘Αντονι Μπλίνκεν υποδέχτηκε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Έχει έρθει η ώρα για να επιστρέψουν στις χώρες τους τα στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν και οι ΗΠΑ θα εργασθούν με τους συμμάχους τους για μια συντονισμένη αποχώρηση από τη χώρα αυτή, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πριν από την έναρξη μιας σημαντικής συνεδρίασης στην έδρα του ΝΑΤΟ και πριν από την επίσημη ανακοίνωση του τερματισμού μιας εμπλοκής που έχει διαρκέσει δύο δεκαετίες.

«Επιτύχαμε τους στόχους που είχαμε καθορίσει. Και τώρα είναι καιρός οι δυνάμεις μας να επιστρέψουν στο σπίτι. Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μιλήσει για το ζήτημα αυτό σε μερικές ώρες στις ΗΠΑ. Και εγώ βρίσκομαι εδώ για να εργαστώ σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά την άφιξή του στην έδρα του ΝΑΤΟ για μια σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του και τους υπουργούς Άμυνας των 30 χωρών μελών της συμμαχίας.

Τα περίπου 7.000 μέλη των μη αμερικανικών δυνάμεων, κυρίως από χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά και από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Γεωργία, υπερβαίνουν τους 2.500 Aμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, ωστόσο εξακολουθούν να βασίζονται στην αμερικανική αεροπορική υποστήριξη, σχεδιασμό και ηγεσία για την εκπαιδευτική αποστολή τους.

Υψηλόβαθμος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ είπε στο Ρόιτερς πως κανένας σύμμαχος δεν αναμένεται να αντιταχθεί στην επίσημη ανακοίνωση του προέδρου Μπάιντεν, που αναμένεται αργότερα σήμερα, για την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων έως την 11η Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «όλοι ανησυχούμε για την μαζική στρατιωτική ανάπτυξη» και προσέθεσε ότι «η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αυτή την ανάπτυξη, να σταματήσει τις προκλήσεις και να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση».

Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι «θα συνεργαστούμε πολύ στενά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για μία ασφαλή , σχεδιασμένη και συντονισμένη απόσυρση των δυνάμεών μας από το Αφγανιστάν, αλλά ακόμη κι αν το κάνουμε η δέσμευσή στο Αφγανιστάν, στο μέλλον του θα παραμείνει» και τόνισε επίσης ότι θα συζητηθούν « οι ανησυχίες για τγις ενέργειες της Ρωσίας».

Όπως ανέφερε απο την πλευρά του ο κ. Στόλτενμπεργκ στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησαν, αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του Αφγανιστάν, ενώ σημείωσε ότι θα τεθεί επίσης το ζήτημα των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία και γύρω από αυτή».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «όλοι ανησυχούμε για την μαζική στρατιωτική ανάπτυξη» και προσέθεσε ότι «η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αυτή την ανάπτυξη, να σταματήσει τις προκλήσεις και να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος