Μια νέα Βρετανική, επιστημονική έρευνα, προβλέπει πως η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην γεωργία και την παραγωγή τροφίμων, ιδιαίτερα των φρούτων και των λαχανικών και κατ’ επέκταση θα επιφέρει αλλαγές στη διατροφή. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, αναμένεται να προκληθούν ορισμένες ασθένειες, οι οποίες το 2050 θα οδηγήσουν σε περίπου 500.000 πρόσθετους θανάτους, διπλάσιους σε σχέση με τον υποσιτισμό, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα υποστούν κατ’ εξοχήν τις -θανατηφόρες- επιπτώσεις από τις αλλαγές στην παραγωγή και την καλλιέργεια τροφίμων. Η χώρα μας εμφανίζεται τρίτη στη σειρά διεθνώς, μετά την Κίνα και το Βιετνάμ, όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τον αριθμό των επιπλέον θανάτων κάθε χρόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής (124 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους). Μάλιστα, με βάση τον ελληνικό πληθυσμό, εκτιμάται ότι, σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 1.400 έξτρα θάνατοι θα μπορούσαν να συμβαινουν ετησίως, επειδή η κλιματική αλλαγή θα έχει αρνητική επίπτωση στην αγροτική παραγωγή και στη διατροφή. Στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνονται επίσης η Ιταλία (7η θέση) και Αλβανία (9η θέση).
Συνολικά εκτιμάται ότι, έως τα μέσα του αιώνα μας η κλιματική αλλαγή μπορεί να σκοτώνει σε 155 χώρες, κάθε χρόνο πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους λόγω των αλλαγών που θα επιφέρει στη διατροφή και στο σωματικό βάρος των ανθρώπων.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, αν δεν επιβραδυνθεί η εκπομπή των «αερίων του θερμοκηπίου», η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε μια μέση ανά κεφαλή μείωση των διαθέσιμων τροφίμων κατά 3,2% έως το 2050. Ειδικότερα στα φρούτα και λαχανικά η μείωση αναμένεται να είναι 4% και στο κόκκινο κρέας 0,7%.
Οι μειώσεις αυτές εκτιμάται ότι θα ευθύνονται για περίπου 529.000 πρόσθετους θανάτους το 2050. Τα τρία τέταρτα αυτών των θανάτων θα συμβούν στις δύο πιο πολυπληθείς χώρες, στην Κίνα (248.000) και στην Ινδία (136.000). Όμως η μελέτη επισημαίνει ότι θα πληγούν και οι ανεπτυγμένες χώρες. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της Ελλάδας (124 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους) και της Ιταλίας (89 θάνατοι ανά εκατομμύριο).
Από την άλλη, οι ερευνητές εκτιμούν ότι, η κλιματική αλλαγή θα έχει και θετικές συνέπειες, καθώς εξαιτίας της θα μειωθούν ορισμένοι θάνατοι λόγω μείωσης της παχυσαρκίας και μείωσης της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος (30.000 λιγότεροι θάνατοι). Όμως η αναμενόμενη παγκόσμια μείωση θανάτων από παχυσαρκία (περίπου 260.000 λιγότεροι θάνατοι έως το 2050) θα υπεραντισταθμιστεί από την αύξηση των θανάτων εξαιτίας της ανεπαρκούς σίτισης και της υπερβολικής μείωσης του σωματικού βάρους (266.000 περισσότεροι θάνατοι).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος