I. Καλίν: Η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί όρους και προϋποθέσεις από τις ΗΠΑ

Τον εκνευρισμό της Άγκυρας για το πρόγραμμα των F-16, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραΐμ Καλίν, τονίζοντας ότι η Τουρκία θέλει μεν να μείνει στο πρόγραμμα, ωστόσο δεν πρόκειται να αποδεχθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ. 

Τον εκνευρισμό της Άγκυρας για το πρόγραμμα των F-16, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραΐμ Καλίν, τονίζοντας ότι η Τουρκία θέλει μεν να μείνει στο πρόγραμμα, ωστόσο δεν πρόκειται να αποδεχθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ
Η Άγκυρα αποκλείεται να κάνει βήμα πίσω και «οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να αναζητούν άλλες εναλλακτικές λύσεις για να αναπτύξουν τις δικές τους δυνατότητες εκσυγχρονισμού τους, ξεκαθάρισε ο Καλίν.

H Άγκυρα εμμένει στις θέσεις της σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίαςΙμπραΐμ Καλίν, επισημαίνοντας ότι « η διαδικασία θα λειτουργήσει εάν ληφθούν θετικά βήματα και δεν θα προχωρήσει εάν δεν ληφθούν μέτρα». Επίσης, τόνισε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν καθορισμένη ημερομηνία για συνάντηση του Τριμερούς Μηχανισμού (Τουρκία, Σουηδία, Φινλανδία).

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ισχύει ότι οι ΗΠΑ θα θέσουν όρους για την αγορά των F-16 την ένταξη της Σουηδίας Φινλανδίας, ο Καλίν απάντησε ότι αν υπάρξουν όροι από κάποιους γερουσιαστές όπως ο Menendez, στο Κογκρέσο, αλλά ταυτόχρονα οι αμερικανοί ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για F-35, θα χάσουν σαφώς την ουδέτερη θέση τους στο ΝΑΤΟ. Τόνισε ότι η Άγκυρα αποκλείεται να κάνει βήμα πίσω και «οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να αναζητούν άλλες εναλλακτικές λύσεις για να αναπτύξουν τις δικές τους δυνατότητες εκσυγχρονισμού τους».   

«Ακούμε και εμείς επίσης φήμες ότι γίνεται μια τέτοια συζήτηση στο Κογκρέσο ότι θα προβάλουν κάποια προαπαιτούμενα. Τέτοιες αξιολογήσεις γίνονται. Πληροφορηθήκαμε ότι η διοίκηση δεν έχει τέτοιο αίτημα ή επιθυμία. Αυτή είναι η εκτίμηση μας. Εάν κάποιοι γερουσιαστές, όπως ο Μενέντεζ στο Κογκρέσο, το θέσουν ως προϋπόθεση και ταυτόχρονα ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι η ΗΠΑ θα χάσουν την ουδέτερη θέση τους εντός του ΝΑΤΟ. Αυτή την κατάσταση δεν θα την αποδεχτεί η Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλά αν η αμερικανική διοίκηση ή το Κογκρέσο θέσεις τέτοιες προϋποθέσεις όπως «αν δεν το κάνετε αυτό, δεν θα γίνει αυτό, εμείς θα συνεχίσουμε το δρόμο μας. Δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια », τόνισε ο κ. Καλίν.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Σχετική είδηση: Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν: «Άπιστος σύμμαχος» η Τουρκία – «Όχι» σε F-16 χωρίς Σουηδία, Φιλανδία στο ΝΑΤΟ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος