Η Ιταλία παρουσιάζει τα “Covid-free” τρένα

Η Ιταλία, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χτυπήθηκε σκληρά από την πανδημία της Covid-19, ανακοίνωσε ότι από τις αρχές Απριλίου η σύνδεση Ρώμης- Μιλάνου θα πραγματοποιείται και με τρένο «Covidfree», ενώ θα προστεθούν και άλλες συνδέσεις με τουριστικούς προορισμούς για το καλοκαίρι.

Η Ιταλία έχει ήδη ξεκινήσει τις «Covidfree» πτήσεις από τη Ρώμη στην Ατλάντα και τη Νέα Υόρκη όπου οι επιβάτες υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό πριν από την επιβίβαση και κατά την άφιξη στον προορισμό τους.

Ο Τζανφράνκο Μπατίστι, διευθύνων σύμβουλος των Ιταλικών Σιδηροδρόμων, εξήγησε ότι αυτή η λύση θα εφαρμοστεί σύντομα και για άλλες συνδέσεις, ενόψει του καλοκαιριού και της τουριστικής σεζόν. Μετά το Μιλάνο και την Ρώμη, σειρά θα έχουν η Βενετία και η Φλωρεντία. Η εταιρεία συνεργάζεται με τον Ερυθρό Σταυρό και την Ιταλική Πολιτική Προστασία για την διεξαγωγή των διαγνωστικών τεστ.

Προς το παρόν, τα ιταλικά τρένα λειτουργούν με χωρητικότητα 50%. Οι επιβάτες πρέπει να φορούν μάσκα σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, ενώ στα τρένα μεγάλης ταχύτητας όπου η κράτηση είναι επίσης υποχρεωτική, θα πρέπει να κάθονται στη θέση που τους έχει δοθεί.

Ο Μπατίστι παρουσίασε το «ιατρικό τρένο» («treno sanitario»), ένα κινητό νοσοκομείο που διαθέτει οκτώ βαγόνια ειδικά σχεδιασμένα για να φροντίζουν τους ασθενείς οι οποίοι διακομίζονται σε άλλες περιοχές. Το καινοτόμο αυτό τρένο αναπτύχθηκε καθώς η Ιταλία βρίσκεται εν μέσω ενός τρίτου κύματος της πανδημίας με ορισμένες περιφερειακές υγειονομικές υπηρεσίες να δέχονται μεγαλύτερη πίεση από άλλες. Το τρένο – το οποίο διαθέτει τρία βαγόνια ΜΕΘ εξοπλισμένα με ηλεκτρονικούς αναπνευστήρες – θα μπορεί ακόμη και να μεταφέρει επιβάτες στο εξωτερικό εάν χρειαστεί.

Εν τω μεταξύ, 11 μεγάλοι σιδηροδρομικοί σταθμοί σε όλη την Ιταλία θα διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους για τη διεξαγωγή των διαγνωστικών τεστ. Οι χώροι αυτοί θα βρίσκονται στους σιδηροδρομικούς σταθμούς των εξής πόλεων: Ρώμη, Μιλάνο, Φλωρεντία, Νάπολη, Βενετία Μέστρε και Μπάρι, καθώς και σε παραθαλάσσια θέρετρα στην Απουλία.

Ο σταθμός Termini στη Ρώμη αναμένεται επίσης να γίνει κόμβος για το πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο η κυβέρνηση έχει σκοπό να επιταχύνει.

Ο Τζιοβάνι Ρέτζα, διευθυντής πρόληψης του ιταλικού υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα χρειαστούν «επτά έως 15 μήνες» για να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα, με την προϋπόθεση ότι θα επιταχυνθεί η εκστρατεία του εμβολιασμού.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος