Η Ισπανία τιμά την μνήμη των νεκρών της 11ης Μαρτίου: Είκοσι χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη

Σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από την τζιχαντιστική τρομοκρατική επίθεση της 11ης Μαρτίου 2004 στον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης, όπου έχασαν τη ζωή τους 192 άτομα και τραυματίστηκαν περίπου 2.000.

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Εκδήλωση πραγματοποιείται στην Ατότσα στη Μαδρίτη ως απότιση φόρου τιμής στα θύματα, με ομιλίες και συνεντεύξεις των εν ζωή θυμάτων. Στα ΜΜΕ, γίνονται αφιερώματα για τις ημέρες εκείνες που συγκλόνισαν την Ισπανία , τις 29 συλλήψεις των αυτουργών και τις καταδίκες τουλάχιστον 18 εμπλεκόμενων με ποινές κάθειρξης μέχρι και 45 χρόνια.

Η τότε κυβέρνηση Αθνάρ είχε επιχειρήσει να προωθήσει την ιδέα ότι την επίθεση είχε πραγματοποιήσει η βασκική τρομοκρατική οργάνωση ΕΤΑ , όμως η πολύμηνη δίκη απέδειξε την εμπλοκή τζιχαδιστικών οργανώσεων όπως η Αλκαέδα.

Εκατομμύρια διαδηλωτές στους δρόμους την περίοδο εκείνη ανέτρεψαν το αποτέλεσμα των εκλογών , τρεις ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις 14/3/2004 και έδωσαν απρόσμενη νίκη στους σοσιαλιστές καθώς το εκλογικό σώμα θεώρησε ότι είχε εξαπατηθεί από την κυβέρνηση του συντηρητικού Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος