Η Ισπανία ηγείται πρωτοβουλίας για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι περίπου 180 εκατομμύρια άνθρωποι από 41 χώρες θα μπορούσαν να υποφέρουν από την επισιτιστική κρίση που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για το λόγο αυτό, ο Πέδρο Σάντσεθ στις Βρυξέλλες υπερασπίστηκε τον επείγοντα χαρακτήρα της απόκτησης των σιτηρών της Ουκρανίας, που είναι μπλοκαρισμένα από τη Ρωσία, υπολογίζονται σε πάνω από 20 εκατομμύρια τόνους.

Για το σκοπό αυτό, ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πριν λίγο ότι η Ισπανία ηγείται μίας πρωτοβουλίας με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα επιτρέψει την εξαγωγή περίπου 8.000 τόνων σιτηρών από την Ουκρανία τους επόμενους τρεις μήνες, το οποίο θα αποθηκευτεί σε πολλά σιλό σε ισπανικά λιμάνια της Μεσογείου. Το έργο, που θα ξεκινήσει στα μέσα Ιουλίου σε πιλοτική φάση, έχει τη συνεργασία της Πολωνίας, του Λουξεμβούργου και της Γαλλίας.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Σάντσεθ αναφέρθηκε στην εκστρατεία παραπληροφόρησης που προωθείται από τη Ρωσία και υπενθύμισε ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν επηρεάζουν τις εξαγωγές τροφίμων ούτε της Ουκρανίας, ούτε της Ρωσίας.

Σχετικά με τις τιμές της ενέργειας και τον αντίκτυπό τους στην ευρωπαϊκή οικονομία, ο Σάντσεθ, υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά την ανάγκη μεταρρύθμισης της αγοράς έτσι ώστε να προσαρμοστεί με την ενεργειακή μετάβαση και την μείωση της αστάθειας των τιμών. Για τον λόγο αυτό η Ισπανία θα εγκρίνει αύριο, σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο νέα δέσμη μέτρων για την προστασία των πολιτών και τομέων της οικονομίας που επηρεάστηκαν από τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες του πολέμου.

Ισπανία/Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος