Η «ιπτάμενη αυλόπορτα» επιστρέφει στο σπίτι!

Ο αετός με άνοιγμα φτερών 2,50 μέτρων επιστρέφει στο νησί Γουάιτ μετά από δύο χρόνια που πέρασε πετώντας 16.000 χιλιόμετρα σε όλη τη δυτική Ευρώπη

Το πουλί είναι ένας αετός με λευκή ουρά, ένα τεράστιο είδος με άνοιγμα φτερών έως και 2,5 μέτρα, το οποίο εξαφανίστηκε από τη Βρετανία στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το πρόγραμμα, το οποίο διευθύνεται από το Ίδρυμα για την άγρια φύση Ρόι Ντένις και το Forestry England, περιλαμβάνει την απελευθέρωση 60 νεαρών πτηνών σε διάστημα πέντε ετών, και αυτό το αρσενικό με την ονομασία G463 είναι ένα από αυτά.

Από το 2020 που ξεκίνησε το ταξίδι του, έχει επισκεφθεί επτά διαφορετικές χώρες στο πλαίσιο ενός ταξιδιού άνω των 17.000 χλμ. γύρω από την ήπειρο.

Έφυγε από το νησί τον Οκτώβριο του 2020 και, μετά από μερικούς μήνες στη νότια Αγγλία, έγινε το πρώτο πτηνό του προγράμματος που διέσχισε τη Μάγχη τον Απρίλιο του 2021.

Ο αετός επέστρεψε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα στην Ανατολική Αγγλία, το Σάφολκ και το νότιο Σόμερσετ, πριν επιστρέψει στην ηπειρωτική Ευρώπη στις 3 Απριλίου 2022.

«Ήταν αξιοσημείωτο ότι, όπως πολλοί από τους άλλους νεαρούς αετούς, επέστρεφε σε αγαπημένες τοποθεσίες που συνάντησε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των αρχικών εξερευνήσεών του», δήλωσε ο Ρόι Ντένις, ιδρυτής του ιδρύματος.

Ενώ περνούσε κάποιο χρόνο στον υγρότοπο Biesbosch στην Ολλανδία, το ίδρυμα έλαβε φωτογραφίες που έδειχναν ότι ο G463 είχε χάσει το δεξί του πόδι κάτω από το γόνατο.

Θεωρείται ότι ήταν αποτέλεσμα απώλειας αίματος λόγω παγίδευσης, ή ηλεκτροπληξίας, ωστόσο δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει τις ευρωπαϊκές του περιπέτειες.

Ο G463 επέστρεψε στην Αγγλία στις 20 Σεπτεμβρίου 2022, αρχικά στα αγαπημένα του μέρη στο δυτικό Νόρφολκ για τον Οκτώβριο και στη συνέχεια στο νότιο Σόμερσετ και το Ντόρσετ για το υπόλοιπο του έτους.

Κατά την επίσκεψή του στο λιμάνι Poole, εντοπίστηκε μαζί με άλλα πουλιά από το πρόγραμμα επανένταξης της νήσου Γουάιτ.

Είχε μια «εναέρια διαμάχη» με ένα άλλο νεότερο αρσενικό και πέρασε χρόνο με ένα θηλυκό που η ομάδα ελπίζει ότι θα ζευγαρώσει μαζί του τις επόμενες εβδομάδες.

Μετά από 27 μήνες απουσίας, τη μεγαλύτερη περίοδο από οποιοδήποτε πουλί από το πρόγραμμα, επέστρεψε τελικά στο νησί Γουάιτ στις 9 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Πριν την πανδημία του COVID-19 και τη γρίπη των πτηνών, 13 θαλάσσιοι αετοί είχαν εξοικειωθεί με το νησί του Γουάιτ και είχαν απελευθερωθεί.

Το 2021 χορηγήθηκε άδεια στο ίδρυμα από τη Natural England για την εισαγωγή ενός μικρού αναπαραγωγικού πληθυσμού των αετών στο δυτικό Νόρφολκ.

Στο παρελθόν είχαν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις που θα είχαν τα πτηνά στα ζώα, όπως τα αρνιά, στο ζωικό βασίλειο.

Ωστόσο, η ομάδα δήλωσε ότι δεν είχαν καταγραφεί προβλήματα με περιοχές διατήρησης ή γεωργικές εκμεταλλεύσεις με κανένα από τα 13 πουλιά που απελευθερώθηκαν στο νησί του Γουάιτ εκείνη την εποχή.

Πηγή: dailymail.co.uk

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος