«Πράσινο φως» από τη γερμανική κυβέρνηση για την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία

Η Γερμανία θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και θα εγκρίνει την επαν-εξαγωγή τους από άλλες χώρες , δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης την Τετάρτη. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθούν γρήγορα δύο τάγματα με άρματα μάχης Leopard 2 για την Ουκρανία, αναφέρεται στη σχετική δήλωση, στην οποία προστίθεται ότι η Γερμανία
θα παράσχει σε πρώτη φάση 14 άρματα μάχης Leopard 2 από στρατιωτικά αποθέματα. Η εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων στη Γερμανία θα ξεκινήσει σύντομα και η Γερμανία θα παράσχει επίσης υλικοτεχνική υποδομή και πυρομαχικά, γίνεται γνωστό.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε ο Όλαφ Σολτς κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η Γερμανία θα διαθέσει στην Ουκρανία 14 άρματα μάχης Leopard 2-A6, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από χθες, Τρίτη, το βράδυ.

Σύμφωνα με τον κ. Σολτς, η απόφαση αποτελεί το αποτέλεσμα εντατικών διαβουλεύσεων με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους της Γερμανίας και «είναι σύμφωνη με τη γνωστή μας γραμμή υποστήριξης της Ουκρανίας στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Ενεργούμε σε στενό διεθνή συντονισμό». Ο στόχος τώρα, πρόσθεσε ο καγκελάριος, είναι να συγκεντρωθούν γρήγορα δύο τάγματα αρμάτων μάχης για την Ουκρανία, ενώ το πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά και συντήρηση των αρμάτων. Οι ουκρανοί στρατιώτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν στα Leopard στη Γερμανία, διευκρίνισε ο κ. Σολτς.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η σχετική απόφαση ελήφθη χθες το απόγευμα στην καγκελαρία, έπειτα από τη διαβεβαίωση ότι και οι ΗΠΑ θα παραδώσουν στην Ουκρανία 30 άρματα μάχης Abrams. Ο Όλαφ Σολτς είχε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι επιμένει στην «διατλαντική αρμονία» σε ό,τι αφορά την παράδοση αρμάτων μάχης. Είχε δεχθεί ωστόσο δριμεία κριτική για την επιφυλακτικότητά του, τόσο από συμμάχους της Γερμανίας όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

O Ρίσι Σούνακ σχολιάζοντας τη σχετική απόφαση τονίζει «από κοινού επιταχύνουμε τις προσπάθειες μας για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα κερδίσει αυτό τον πόλεμο και θα  μια εξασφαλίσει διαρκή ειρήνη».

«Ευχαριστώ Όλαφ Σολτς. Η απόφαση να σταλούν Leopard στην Ουκρανία είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της αναχαίτισης της Ρωσίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η Γαλλία χαιρετίζει την απόφαση της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ.

Πηγές: Reuters,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος