Η Γαλλία θα αναγνωρίσει Παλαιστινιακό κράτος: Μια κίνηση που «αλλάζει τα πάντα και τίποτα»

Σύνοψη
  • Το Μέγαρο των Ηλυσίων ευελπιστεί σε ένα φαινόμενο ντόμινο αναγνώρισης της Παλαιστίνης σε ολόκληρη τη Δύση
  • Ακόμη κι αν η διεθνής αναγνώριση μπορούσε "ως δια μαγείας" να επιφέρει αλλαγές στη Γάζα, η προθεσμία του Σεπτεμβρίου είναι πολύ μακριά για τους Παλαιστίνιους που λιμοκτονούν

Με μία μόνο ανάρτηση, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άλλαξε τα πάντα και απολύτως τίποτα.

Η χθεσινή του ανακοίνωση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος τον Σεπτέμβριο, το πρώτο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των χωρών της G7 που το κάνει, εξέπληξε πολλούς.

Παρόλο που η αναγνώριση από τη Γαλλία αναμενόταν εδώ και αρκετούς μήνες, δεν αναμενόταν να συμβεί έτσι. Ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που ο σύντομος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ανάγκασε σε αναβολή της συνόδου κορυφής για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη με τη Σαουδική Αραβία και τους Ευρωπαίους συμμάχους, την οποία είχε προετοιμάσει το Παρίσι.

Η απροσδόκητη ανακοίνωση λέει δύο πράγματα. Καταρχάς, ότι ο Εμανουέλ Μακρόν πιστεύει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για δράση. Οι ηγέτες από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία αναμένεται να συναντηθούν Παρασκευή για να ζητήσουν επείγουσα δράση για τα ανησυχητικά επίπεδα που φτάνει η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από χίλιοι κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα έχουν σκοτωθεί αναζητώντας απεγνωσμένα τροφή από τον Μάιο και δεκάδες ακόμη έχουν πεθάνει εξαιτίας της πείνας.

Η Γαλλία θα αναγνωρίσει Παλαιστινιακό κράτος: Μια κίνηση που «αλλάζει τα πάντα και τίποτα»
(Ben Stansall/Pool Photo via AP)

Εικόνες σκελετωμένων, λιμοκτονούντων κατοίκων της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν θυμίσει τις πιο σκοτεινές στιγμές του εικοστού αιώνα, προκαλώντας την αποστροφή της Δύσης, που ακόμη όμως δεν έχει μεταφραστεί σε συγκεκριμένη δράση.

Μετά από μια σειρά Ευρωπαίων συμμάχων (Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανία), η τολμηρή απόφαση του Μακρόν ανοίγει τον δρόμο για να ακολουθήσουν το παράδειγμά της Γαλλίας οι μεγάλες διεθνείς δυνάμεις.

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ίσως και στη Γερμανία. Και βέβαια η προοπτική να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, μοιάζει αδύνατη.

Οι αντιδράσεις

Η κίνηση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τη Χαμάς ως ένα «θετικό βήμα». Από την άλλη πλευρά, το Τελ Αβίβ αντέδρασε με οργή. Η αναγνώριση «ανταμείβει την τρομοκρατία», σχολίασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, με άλλους υπουργούς της κυβρνησής του να υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή δικαιολογεί πλέον την επίσημη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης.

Τη στάση αυτή υιοθέτησε άμεσα και η Ουάσινγκτον, η οποία βρίσκεται σε όλο και μεγαλύτερη αντίθεση με τους δυτικούς συμμάχους τους στην Ευρώπη σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «απορρίπτουν κατηγορηματικά» το σχέδιο Μακρόν: «Αυτή η απερίσκεπτη απόφαση εξυπηρετεί μόνο την προπαγάνδα της Χαμάς και υπονομεύει την ειρήνη», έγραψε στην πλατφόρμα X.

Επηρεάζει τις συνθήκες στη Γάζα;

Για όσους βρίσκονται στο πεδίο των συγκρούσεων, η γαλλική απόφαση πιθανότατα δεν θα αλλάξει πολλά. Ακόμη κι αν η διεθνής αναγνώριση μπορούσε ως δια μαγείας να επιφέρει συγκεκριμένες αλλαγές για τη Γάζα, η προθεσμία του Σεπτεμβρίου θα έρθει πολύ αργά για τους Παλαιστίνιους που λιμοκτονούν εξαιτίας του ελεγχόμενου από το Ισραήλ αποκλεισμού τροφίμων.

Η Γαλλία θα αναγνωρίσει Παλαιστινιακό κράτος: Μια κίνηση που «αλλάζει τα πάντα και τίποτα»
(AP Photo/Abdel Kareem Hana, File)

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της UNRWA, της κύριας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι άνθρωποι στη Γάζα μοιάζουν με «πτώματα που περπατούν» καθώς η πείνα εξαπλώνεται.

Οι 2,1 εκατομμύρια κάτοικοι του θύλακα βρίσκονται πλέον σε επισιτιστική ανασφάλεια και την Τρίτη το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι 900.000 παιδιά πεινούν, από τα οποία 70.000 εμφανίζουν ήδη σημάδια υποσιτισμού.

Το παράτολμο διπλωματικό εγχείρημα

Η μεμονωμένη ανακοίνωση της Γαλλίας υποδηλώνει ενδεχομένως και μια ένδειξη απελπισίας από την πλευρά του Μακρόν, καθώς είναι ένας πολιτικός που προτιμά να συνασπίζεται στην παγκόσμια σκηνή, αφού ανέκαθεν η αριθμητική ισχύς αντιπροσωπεύει συχνά μια νικηφόρα στρατηγική.

Πριν από ένα μήνα, φαινόταν ότι το σκηνικό ήταν έτοιμο για την αναγνώριση της Παλαιστίνης από τη Γαλλία: μια σύνοδος κορυφής που θα συνδιοργανωνόταν με τη Σαουδική Αραβία είχε προγραμματιστεί στο Ριάντ από τις 17 έως τις 20 Ιουνίου. Όμως όταν ξέσπασε η ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στις 13 Ιουνίου, το σχέδιο αυτό ναυάγησε.

Η προσδοκία μεταξύ των ειδικών ήταν ότι η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία θα κινητοποιούσαν και άλλους συμμάχους σε μια κοινή αναγνώριση, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα προς το Τελ Αβίβ και την Ουάσινγκτον σχετικά με τη σημασία της λύσης των δύο κρατών και της ειρήνης.

Η Γαλλία θα αναγνωρίσει Παλαιστινιακό κράτος: Μια κίνηση που «αλλάζει τα πάντα και τίποτα»
(Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP)

Ο Μακρόν μπορεί να αναδειχθεί νικητής τον Σεπτέμβριο, αν οι σύμμαχοι συμφωνήσουν με την πρόταση της Γαλλίας, αλλά αυτό δεν θα γίνει χωρίς να διακινδυνεύσει το διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας για να πείσει τους πιο απρόθυμους εταίρους.

Τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν αποδειχθεί πεισματικά απρόθυμα να ενεργήσουν επίσημα για μια λύση δύο κρατών και να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος. Ο σεβασμός για τον σύμμαχο της Δύσης, το Ισραήλ, η αποστροφή για την ισλαμιστική κυβέρνηση στη Γάζα και την αδύναμη Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη, καθώς και ο συμβιβασμός με ένα φαινομενικά αποδεκτό status quo δεκαετιών στην περιοχή, έχουν κάνει την Ευρώπη να αντιδρά με συγκρατημένη οργή για τους ισραηλινούς οικισμούς και τις επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων.

Παράδοση υπέρ των Παλαιστινίων

Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους έρχεται σαν φυσικό επακόλουθο σε μια χώρα που εδώ και δεκαετίες βλέπει με συμπάθεια την παλαιστινιακή υπόθεση. Ο ηγέτης της μεταπολεμικής περιόδου, Σαρλ ντε Γκωλ, συσπείρωσε τη Γαλλία στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού μετά τον πόλεμο του 1967, με το Παρίσι να συνεργάζεται με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης επί δεκαετίες, ακόμη και όταν τρομοκρατικές επιθέσεις διαπράχθηκαν στο όνομα της οργάνωσης σε γαλλικό έδαφος.

Η Γαλλία υποστηρίζει εδώ και καιρό μια λύση δύο κρατών για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη με βάση τα σύνορα του 1967 και το 2014, το γαλλικό κοινοβούλιο κάλεσε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, μια έκκληση που η κυβέρνηση υποστήριξε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Γαλλία θα αναγνωρίσει Παλαιστινιακό κράτος: Μια κίνηση που «αλλάζει τα πάντα και τίποτα»
(AP Photo/Richard Drew)

Ο Μακρόν μπορεί να υποστήριξε σθεναρά τα αντίποινα του Ισραήλ για τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου, αλλά με την πάροδο του χρόνου έχει σκληρύνει την κριτική του απέναντι στον Νετανιάχου και τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει τον πόλεμο.

Δημόσια, ανησυχούσε για την «εισαγωγή» της σύγκρουσης στη Γαλλία, όπου ζει η μεγαλύτερη κοινότητα Εβραίων και Μουσουλμάνων στην Ευρώπη. Όμως καθώς τα θύματα στη Γάζα αυξάνονταν, η Γαλλία απαγόρευσε τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ, οργάνωσε ρίψεις βοήθειας στην περιοχή και επανειλημμένα ζήτησε κατάπαυση του πυρός, δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων και διευκόλυνση της πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Με αυτήν την ενέργεια, το Μέγαρο των Ηλυσίων σίγουρα ευελπιστεί σε ένα φαινόμενο ντόμινο αναγνώρισης της Παλαιστίνης σε ολόκληρη τη Δύση.

Με την ουσιαστική βοήθεια να φαντάζει ακόμη απάνθρωπα μακριά από τους απλούς κατοίκους της Γάζας, ίσως πρόκειται για μια έσχατη προσπάθεια να φέρει κάποια ανακούφιση.

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος