Η Φινλανδία στο κατώφλι του ΝΑΤΟ – Τι σηματοδοτεί η μεγαλύτερη γεωπολιτική αλλαγή των τελευταίων ετών

Με πυρηνικό πόλεμο απειλεί εκ νέου η Ρωσία μετά την ιστορική απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για εχθρική κίνηση που αποτελεί ξεκάθαρη απειλή για την ασφάλειά της και διαμήνυσε ότι θα δοθεί συμμετρική απάντηση. Η Ουάσιγκτον σήκωσε το γάντι και προειδοποίησε τη Μόσχα κατά της ανοιχτής σύρραξης με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία με δεδομένη την υπεροπλία και το αξιόμαχο των δυνάμεών της. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υποσχέθηκε γρήγορη διαδικασία ένταξης.

Το ΝΑΤΟ διευρύνεται και αποκτά νέα σύνορα με τη Ρωσία μήκους 1.300 χιλιομέτρων. Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσαν ότι η αίτηση για ένταξη στη συμμαχία πρέπει να κατατεθεί χωρίς καθυστερήσεις, αφότου η Ρωσία κήρυξε τον πρώτο πόλεμο του 21ου αιώνα στην Ευρώπη.

Ειδική επιτροπή θα ανακοινώσει την ιστορική απόφαση την Κυριακή, ενώ εντός των ημερών αναμένεται και η απόφαση της Σουηδίας. Θερμή υποδοχή και γρήγορη διαδικασία ένταξης υποσχέθηκε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία, που έχει δικαιολογήσει εν μέρει την εισβολή στην Ουκρανία στην ανάγκη να ανακόψει την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, διαπιστώνει ότι πετυχαίνει το αντίθετο αποτέλεσμα και απειλεί με στρατιωτικά μέτρα.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, μίλησε για μια ακόμη φορά για τον κίνδυνο σύγκρουσης Ρωσίας – ΝΑΤΟ, που μπορεί να καταλήξει σε πυρηνικό πόλεμο. «Αυτό θα είναι καταστροφικό σενάριο για όλους. Μην λέτε ψέματα στους εαυτούς σας και στους άλλους. Μην πνίγεστε με το σάλιο σας μέσα στον παροξυσμό Ρωσοφοβίας».

Ο Αμερικανός υπουργός άμυνας δηλώνει τη βεβαιότητα ότι ο Πούτιν δεν θα ήθελε να τα βάλει και με το ΝΑΤΟ, καθώς αντιμετωπίζει νέα προβλήματα στα πεδία των μαχών.

Υπό ρωσική κατοχή για πάνω από έναν αιώνα μέχρι το 1917, οι Φινλανδοί έχουν απωθήσει τη Ρωσία σε δύο πολέμους στο παρελθόν. Παρέμεναν ουδέτεροι στρατιωτικά εδώ και δεκαετίες, ώσπου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε δραματικά τη στάση της κοινής γνώμης.

Η Φινλανδία στην πύλη του ΝΑΤΟ – Αλλαγή δεδομένων μετά απο δεκαετίες ουδετερότητας

Γιατί η Φινλανδία αποφάσισε, όπως το ίδιο θα κάνει μέσα στις επόμενες μέρες και η Σουηδία, την ένταξή της στο ΝΑΤΟ; Όπως εξηγεί η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Λήδα Παπαδοπούλου ο καταλύτης για την αλλαγή στάσης ήταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Φινλανδία και Σοηδία ένιωσαν απειλούμενες σε τέτοιο βαθμό ώστε να εγκαταλείψουν την ουδέτερη στάση τους, να επωφεληθούν της νατοϊκής ομπρέλας.

Η κίνηση αυτή συνιστά μείζονα γεωπολιτική αλλαγή γιατί καταρχήν τοποθετεί ξεκάθαρα αυτές τις δύο ευρωπαϊκές χώρες στους κόλπους του ΝΑΤΟ και άρα απέναντι στη Μόσχα και ταυτόχρονα αλλάζει τις ισσοροπίες σε ολόκληρη την περιοχή.

Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος