Φινλανδία: “Αίτηση χωρίς καθυστέρηση” για ένταξη στο ΝΑΤΟ – Τις επόμενες μέρες ανακοίνωση και από Σουηδία

Ιστορική στροφή που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πραγματοποιεί η Φινλανδία, καταθέτοντας αίτημα ένταξης στο NATO. Σε κοινή δήλωσή τους ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν διευκρινίζουν ότι η η απόφαση της Φινλανδίας θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATOΕλπίζουμε ότι τα βήματα σε εθνικό επίπεδο που χρειάζονται ακόμη για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των επόμενων λίγων ημερών“, αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους.

Η ένταξη της Φινλανδίας, όπως και αυτή της Σουηδίας, που επίσης αναμένεται να υποβάλει αίτημα ένταξης ανακοινώνοντάς την απόφασή της την ερχόμενη Κυριακή, εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει μέσα στο καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης Φινλανδία και Σουηδία στις πύλες του ΝΑΤΟ έπειτα από δεκαετίες ουδετερότητας – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

“Η Φινλανδία θα ενδυνάμωνε επιπλέον το ΝΑΤΟ”

“Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενδυνάμωνε την ισχύ και τη σταθερότητα στην περιοχή της Βαλτικής θάλασσας και της Βόρειας Ευρώπης ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πέεκα Χααβίστο μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Φινλανδία είναι περιφερειακός πάροχος ασφάλειας και θα ενδυνάμωνε επιπλέον το ΝΑΤΟ ως μελλοντικός σύμμαχος.

Ο κ. Χααβίστο επισήμανε ότι “ο πόλεμος που ξεκίνησε από την Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα όλης της Ευρώπης” και προσέθεσε ότι “η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλοιώσει το περιβάλλον ασφάλειας της Ευρώπης και της Φινλανδίας ωστόσο η Φινλανδία δεν αντιμετωπίζει άμεση στρατιωτική απειλή“.

Η Φινλανδία, τα σύνορα της οποίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα και μοιράζεται επίσης ένα δύσκολο παρελθόν με τη χώρα αυτή, είχε προηγουμένως παραμείνει εκτός της βορειοατλαντικής συμμαχίας για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα.

Η Δανία θα πιέσει για γρήγορη προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας

Εν τω μεταξύ η Δανία ανακοίνωσε πως θα πιέσει για τη γρήγορη ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας.

“Η Δανία θα υποδεχθεί βεβαίως με θέρμη τη Φινλανδία στο NATO. (Αυτή) θα ενισχύσει το NATO και την κοινή μας ασφάλεια. Η Δανία θα κάνει τα πάντα για μια ταχεία ενταξιακή διαδικασία μετά την επίσημη αίτηση”, σημείωσε η Φρεντέρικσεν σε μήνυμά της στο Twitter.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters – Ανταπόκριση, Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος